Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθητές
Βαδίζουν μπροστά με συμπαραστάτη το λαό

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης, είναι άκρως αποκαλυπτικά.Μόνο πέρσι λόγω των νέων μέτρων, γύρω στους 70.000 μαθητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το λύκειο. Επίσης, με τις εξετάσεις σφαγής ξεκαθάρισε τελείως το τοπίο γύρω από τους στόχους της κυβερνητικής μεταρρύθμισης. Το 13,39% των μαθητών της Α` Λυκείου έμειναν στην ίδια τάξη, ενώ το 30% των μαθητών της Β` Λυκείου έμειναν μετεξεταστέοι.

Φάνηκε ακόμα πιο καθαρά ο χαρακτήρας και ο υποβαθμισμένος ρόλος των ΤΕΕ. Δίχως βιβλία, αίθουσες, εργαστήρια, δίχως να δίνουν γενικές και ουσιαστικές γνώσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και κανένα εφόδιο για τη ζωή. Σχολεία δεύτερης κατηγορίας, για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, όπως χαρακτηριστικά λένε οι μαθητές.

Αποδείχτηκε άλλωστε η διάθεση της κυβέρνησης για δημιουργία παιδείας ελιτίστικης, αυτής που θα διαχωρίζει τα παιδιά της ελίτ από τα παιδιά της εργατικής τάξης. Εξάλλου, σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ του κεφαλαίου, που πολύ πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση, δεν μπορούν όλοι να γίνουν... επιστήμονες, αλλά χρειάζονται και αυτοί που θα κάνουν τη... λάντζα.

Δε γυρίζουν την πλάτη στο μέλλον τους

Ομως καμία από αυτές τις επιλογές και επιταγές δε συμβαδίζει με τα όνειρα, τα ιδανικά και τα οράματα των νέων. Δεν αγωνίζονται και δεν παλεύουν μόνο για να γκρεμίσουν τους νόμους 2525/97 και 2640/98. Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή. Δεν μπορούν να γυρίζουν την πλάτη τους στο μέλλον τους. Δεν μπορούν να δεχτούν ό,τι τους σερβίρουν, να σκύψουν το κεφάλι και να γίνουν έρμαια της τύχης τους.

Θέλουν ολόπλευρη μόρφωση. Θέλουν να μπορούν να ονειρεύονται, να διεκδικούν, να ζουν μια ζωή με δικαιώματα, να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους.

Αλλωστε, δύο χρόνια τώρα, με αρχή τις μεγαλειώδεις περσινές κινητοποιήσεις, οι μαθητές, έχοντας μαζί τους τους γονείς τους, τους καθηγητές, τους φοιτητές και σπουδαστές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό, κατάφεραν να ξεμπροστιάσουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, να αποκαλύψουν τις πραγματικές επιδιώξεις τους. Αφησαν την πολυδιαφημιζόμενη εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» στα χαρτιά για τρεις ολόκληρους μήνες. Κατάφεραν να σπάσουν την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό τον οποίο χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη ενάντια σε κάθε φωνή που υψώνεται και διεκδικεί. Κατάφεραν, επίσης, να συντονίσουν τον αγώνα τους, τα βήματά τους. Σ' όλη τη χώρα μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες κατάφεραν να οργανώνουν την πάλη τους και να συνεχίζουν πιο δυναμικά και αγωνιστικά.

Συνεχίζουν πιο δυναμικά

Η οργή, η αγανάκτηση όμως δεν έμειναν στις περσινές κινητοποιήσεις. Την επομένη της έναρξης του σχολικού έτους, συνεδρίασε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και πρότεινε στις γενικές συνελεύσεις των μαθητών πώς θα οργανώσουν τα βήματά τους και φέτος, υπό το κύριο αίτημά τους για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Και ευθύς το πρώτο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 του Οκτώβρη. Μετά από αυτό ακολούθησαν άλλα τέσσερα μέχρι και το τελευταίο της περασμένης Πέμπτης.

Κάθε φορά πιο δυναμικά, πιο μαζικά και πιο συντονισμένα. Συνεχίζουν δυναμικά γιατί, όπως άλλωστε το έχουν δηλώσει, «δε μασάνε». Βροντοφώναξαν σε κάθε γωνιά της χώρας. Διατράνωσαν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη ζωή. Προειδοποίησαν τον υπουργό Παιδείας να «κάτσει καλά», σύνθημα που χιλιοακούστηκε τόσο κατά τις περσινές κινητοποιήσεις όσο και φέτος. Εμπνεύστηκαν ακόμα και από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη για να δηλώσουν «Ερχονται ρίχτερ, πολλά, μαθητικά».

Πορεύτηκαν μαζί με το φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στην επίσκεψη του αρχιδολοφόνου των λαών Κλίντον. Τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετέχοντας μαζί με το λαϊκό κίνημα στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Πρωτότυποι οι μαθητές, πολύμορφες και οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν φέτος. Με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με συντονισμένο αγώνα για την ενιαία διεξαγωγή των μαθητικών εκλογών, για ανάδειξη 5μελών και 15μελών συμβουλίων, τοπικές κινητοποιήσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, στήσιμο «μπλόκων», εκδηλώσεις - συζητήσεις στα σχολεία, ενημέρωση της κοινής γνώμης. Και όλα αυτά μέσα από τις συνεχόμενες συζητήσεις των Συντονιστικών τους οργάνων αλλά και μέσα από τη σύγκληση, τρεις φορές, της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, που έγιναν στην Αθήνα.

Το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης

Σε όλες όμως τις κινητοποιήσεις των μαθητών, η «απάντηση» της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας ήρθε να επιβεβαιώσει το αυταρχικό τους προσωπείο, για την καλύτερη «αντιμετώπιση» των αγωνιζόμενων μαθητών. Ξεκίνησε με την «προφύλαξη» του υπουργείου Παιδείας, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Συντονιστικό σ' αυτό το χώρο, από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κλούβες κτλ.

Χρησιμοποίησε όμως τους υπαλλήλους της και μέσα στα σχολεία. Διευθυντές, σε μια επίδειξη υπερβάλλοντα ζήλου, επιδόθηκαν σε απειλές και φοβέρες με αποβολές, με παρεμπόδιση της διαδικασίας Γενικών Συνελεύσεων στα σχολεία και απαγόρευσή τους.

Δεν έμεινε όμως σε αυτό. Αντιμέτωπη με τη μαζικοποίηση των μαθητών, τη συντονισμένη δράση τους, η κυβέρνηση τρομοκρατήθηκε, πανικοβλήθηκε. Εστειλε δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ στις μαθητικές πορείες. Πέρα όμως από τις δυνάμεις καταστολής έστειλε και τους γνωστούς προβοκάτορές της, που μετατρέπονταν σε «αγνώστους», καλυπτόμενοι πίσω από τις κουκούλες τους, με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων και αμαύρωση των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Ομως, οι μαθητές αποδείχτηκαν πολύ δυνατοί, πολύ ώριμοι και συνειδητοποιημένοι. Εκαναν σαφές ότι μπορούν να περιφρουρούν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, απ' αυτούς που προσπαθούν να τους συκοφαντήσουν, αποδεικνύοντας ότι δεν υιοθετούν πράξεις τυφλής βίας. Την ομορφιά της οργανωμένης πάλης τους δεν μπορεί να την αμαυρώσει η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας πρακτικές καταδικασμένες από το λαό.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών συνεχίστηκαν με την απόφαση για μαζικές καταλήψεις στα ΤΕΕ και στα Ενιαία Λύκεια αλλά και με αποχές από τα μαθήματά τους. Η κυβέρνηση και σ' αυτό απάντησε από την πρώτη κιόλας μέρα έναρξης των καταλήψεων με τη θεσμοθέτηση της φασιστικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου , με την οποία ποινικοποιεί τις μορφές πάλης των μαθητών, ως ιδιώνυμο αδίκημα. Εστειλε εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία για να τους τρομοκρατήσει και να «σπάσει» τις καταλήψεις. Ομως οι μαθητές απάντησαν με την καθημερινή αύξηση των καταλήψεων αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση των συλλαλητηρίων τους, απαιτώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά και προειδοποιώντας ότι «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», αλλά και όποιες μεθόδους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να κλείσει το στόμα της νεολαίας».

Κέρδισαν τη συμπαράσταση του λαού

Εχουν δηλώσει άλλωστε ότι η κυβέρνηση θα τους βρει και πάλι «μπροστά της» και ότι τίποτε δεν τους σταματά. Θα βρεθούν και πάλι μπροστά της αμέσως μετά τις γιορτές. Το «ραντεβού» έχει δοθεί για τις 14 Γενάρη. Με τους αγώνες τους θα αφήσουν «στα χαρτιά» αυτούς τους νόμους και θα διεκδικήσουν μαζί με όλο το λαό το σχολείο των αναγκών και των δικαιωμάτων τους. Σε αυτόν τον αγώνα τους δεν είναι μόνοι τους. Εχουν μαζί τους, συμπαραστάτες και συναγωνιστές, τους εργαζόμενους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές, αφού η υπόθεση της παιδείας αφορά όλους. Το κίνημα της αλληλεγγύης το τελευταίο διάστημα θέριεψε και είναι χιλιάδες τα μηνύματα συμπαράστασης που ήρθαν από εργατικά σωματεία, άλλους μαζικούς φορείς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, που με ανακοίνωσή της αρνήθηκε να παίξει το ρόλο του καταστολέα του κινήματος των μαθητών.

Γι' αυτό συνεχίζουν αγωνιστικά, ενωτικά, συντονισμένα και άμεσα απαιτούν να καταργηθεί η φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ διεκδικούν ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους. Επίσης, για τους μαθητές των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίωναπαιτούν:

- Να καταργηθούν οι Νομαρχιακές - Προαγωγικές εξετάσεις στη Β` τάξη και οι Πανελλαδικές - Προαγωγικές στη Γ` τάξη.

- Να δοθούν τώρα βιβλία σύγχρονα - κατανοητά - όλα δωρεάν. Οχι φωτοτυπίες και CDs.

- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε καθηγητές - εργαστήρια - υποδομή.

- Ολόπλευρη μόρφωση και όχι εφήμερη κατάρτιση.

- Ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση - πραγματικό εφόδιο για ζωή με δικαιώματα.

Για τους μαθητές των Ενιαίων Λυκείων απαιτούν:

- Να καταργηθούν οι Προαγωγικές - Πανελλήνιες Εξετάσεις - σφαγή της Β` και Γ` Λυκείου.

- Οχι στην κατάργηση των μετεξεταστέων.

- Κατάργηση των «τεστ δεξιοτήτων» στη Β` Λυκείου.

- Αμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε καθηγητές - αίθουσες εργαστήρια - υποδομή.

- Βιβλία σύγχρονα - κατανοητά - όλα δωρεάν.

- Κανένα τμήμα με πάνω από 20 μαθητές. Ολα τα σχολεία πρωινά.

- Οχι στη φροντιστηριοποίηση των λυκείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ