Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέες αυξήσεις, χωρίς προηγούμενο!

«Νόμιμη» κερδοσκοπία με απόφαση της κυβέρνησης για νέα αύξηση της τιμής τους,  μόνο στη  λιανική πώληση

Αυξήσεις, χωρίς προηγούμενο, επέβαλε η κυβέρνηση στα υγρά καύσιμα σε διάστημα δύο μόλις ημερών. Αθροιστικά, σε δύο μέρες, με αποκλειστική της ευθύνη, η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 13,7 δραχμές, η αμόλυβδη κατά 9 δραχμές και η σούπερ κατά 8,7 δραχμές. Η κυβέρνηση, με την απόφασή της να θέσει από χτες σε ισχύ το ημερήσιο δελτίο ενδεικτικών τιμών, έβαλε κυριολεκτικά με το «έτσι θέλω» και χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας οικονομικός λόγος, «καπέλο» στις τιμές των υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής κυριολεκτικά να αφαιμάζεται και ταυτόχρονα να θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο καθορισμού των τιμών στα καύσιμα.

Ετσι λοιπόν, από χτες που άρχισε η εφαρμογή του νέου μέτρου (έκδοση ημερήσιου δελτίου τιμών), το οποίο σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα ωφελούσε τον καταναλωτή, άρχισε στην πράξη η ασύδοτη οικονομική αφαίμαξη των καταναλωτών. Αντίθετα, αποκλειστικά κερδισμένοι είναι οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών και οι βενζινοπώλες που έχουν απόθεμα. Κι αυτό γιατί: Από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης ίσχυε αύξηση κατά 3,7 δραχμές για τις βενζίνες και κατά 8,8 για το πετρέλαιο. Χτες, ανακοινώθηκε ότι από τα περασμένα μεσάνυχτα αυξάνονται εκ νέου οι τιμές των καυσίμων. Η αύξηση αυτή για τη σούπερ είναι 5 δραχμές, για την αμόλυβδη 5,2 και για το πετρέλαιο 4,9 δραχμές το λίτρο. Με βάση όμως τις εμπορικές συμφωνίες των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας, ο καθορισμός της αύξησης ή της μείωσης θα γίνεται μία φορά την βδομάδα, κάθε Τετάρτη. Δηλαδή, τα διυλιστήρια, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεχίσουν να πουλάνε τα καύσιμα με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, (3,7 και 8,8) ενώ οι εταιρίες εμπορίας και οι βενζινοπώλες, εφαρμόζοντας το νέο σύστημα ενδεικτικών τιμών θα πολλαπλασιάζουν τις τιμές, κερδοσκοπώντας νόμιμα!

Με τη λογική αυτή, αν τη Δευτέρα, οι «διεθνείς συγκυρίες» είναι για την κυβέρνηση αρνητικές και το δελτίο ενδεικτικών τιμών προβλέπει αύξηση για άλλες 5 δραχμές, οι εταιρίες εμπορίας θα την περάσουν αυτόματα, άσχετα αν συνεχίζουν να αγοράζουν τα καύσιμα με χαμηλότερες τιμές της προηγούμενης βδομάδας. Απλώς, ο καταναλωτής θα γεμίζει τις τσέπες των εμπόρων αναίτια, αφού η εγχώρια τιμή των διυλιστηρίων θα παραμένει αμετάβλητη, με συνέπεια το μέτρο να μετατρέπεται σε «λαχείο» για τις εταιρίες εμπορίας και τους βενζινοπώλες. Βέβαια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όταν οι διεθνείς συγκυρίες είναι ευνοϊκές θα ωφελείται ο καταναλωτής. «Ευνοϊκές» όμως χαρακτηρίζονταν οι συγκυρίες και το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της τιμής μέσα σε 12 μήνες κατά 70 - 80 δραχμές.

Πάντως, πέρα από τα όποια νοσηρά φαινόμενα διαμορφώνουν μέχρι τώρα τις τιμές των υγρών καυσίμων, εάν το μέτρο της ημερήσιας έκδοσης δελτίου ενδεικτικών τιμών στόχευε στην προστασία του καταναλωτή, το πιο εύκολο για την κυβέρνηση θα ήταν, όταν διαπίστωσε ότι με βάση τις διεθνείς συγκυρίες επιβαλλόταν αύξηση των τιμών, να μην το εξέδιδε χτες, την... κακιά στιγμή. Αλλωστε, δεν είχε να χάσει τίποτα. Το πολύ πολύ, να μην κέρδιζαν περισσότερα οι εταιρίες εμπορίας και οι βενζινοπώλες. Τουλάχιστον οι τελευταίοι, έχουν αντιταχθεί στο μέτρο...

Για το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα οι τιμές των βενζινών ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Ν. Θεσσαλονίκης: σούπερ 274, 2, αμόλυβδη 257,9. Α' Ζώνη σούπερ 279,1, αμόλυβδη 262,8. Β' Ζώνη: σούπερ 282,1, αμόλυβδη 265,8. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 284,1, αμόλυβδη 267,8. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%, σούπερ 274,3, αμόλυβδη 259 δραχμές το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ