Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Εξαρση δανεισμού με 5ετή ομόλογα

Νέα έκδοση 5ετών ομολόγων, από τα οποία έχουν δανειστεί συνολικά 1 τρισ. δραχμές για μια πλαστή ανάπτυξη

Νέα δημοπρασία κρατικού χρέους προγραμματίζει για την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Η επικείμενη έκδοση αφορά σε πενταετή ομόλογα ύψους 200 δισ. δραχμών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο φετινός κρατικός δανεισμός μέσω των πενταετών τίτλων έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δραχμές, ποσό που φαντάζει πενιχρό σε σύγκριση με τον κρατικό δανεισμό από δεκαετή, δεκαπενταετή και εικοσαετή ομόλογα.

Η αποπληρωμή του χρέους μεταφέρεται με αυτό τον τρόπο σε επόμενες γενιές εξασφαλίζοντας έτσι μεσοπρόθεσμα τη «διατηρησιμότητα» των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Για τα επόμενα όμως πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια το δημόσιο θα καταβάλλει στους Ελληνες και ξένους δανειστές του μόνο τους ετήσιους τόκους.

Ετσι, για παράδειγμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και οι συν αυτώ μπορούν να επαίρονται ότι θα επιτύχουν για τα αμέσως επόμενα χρόνια ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5%. Επισημαίνεται ότι η επιμήκυνση του χρέους αποτελεί το καύχημα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

Δείχνει όμως μία ακόμη πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής και τα τεχνάσματα που μετέρχονται οι φωστήρες της νεοφιλευλεύθερης αντίληψης. Ιδού λοιπόν: Το ποσόν των 200 δισ. δραχμών, που θα δανειστεί το δημόσιο την ερχόμενη Τρίτη από Ελληνες και ξένους ρεντιέρηδες-κερδοσκόπους, θεωρείται μικρό, ίσως ανάξιο λόγου, πιθανότατα ένα ποσόν εξευτελιστικό. Ας το συγκρίνουμε, όμως, για παράδειγμα, με το τίμημα που πήρε τις προάλλες η κυβέρνηση από το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ: Περίπου 5 δισ. δραχμές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ