Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ποιο κράτος;

Δεν είναι λίγοι που αυτές τις μέρες αναρωτιούνται «πού είναι το κράτος;», για να καταλήξουν στη διαπίστωση ότι «δεν υπάρχει κράτος». Αποψη που μπορεί να δικαιολογείται όταν εκφέρεται από ανθρώπους του μόχθου αγανακτισμένους και σε απόγνωση, δε δικαιολογείται όμως σε καμία περίπτωση όταν διατυπώνεται από πολιτικές δυνάμεις και τα στελέχη τους. Γιατί, απλώς, συσκοτίζει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κράτος υπάρχει, ταξικό, ισχυρό και αποτελεσματικό για τους κεφαλαιοκράτες, αντιλαϊκό για τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αυτό το κράτος, με όλους τους μηχανισμούς του,τις κυβερνήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι μέρος του, διοικείται όπως πρέπει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης που πολιτικά εκπροσωπούν. Ολες του οι πράξεις και οι παραλείψεις το επιβεβαιώνουν. Είναι αυτό το κράτος που ενθαρρύνει όσους εποφθαλμιούν τη γη και την εκμετάλλευσή της, που τους παραδίδει τα «φιλέτα» της στο «πιάτο» για να χορτάσουν τις ορέξεις τους για κέρδη. Η πολιτική του είναι η σπίθα που παραδίδει τα δάση στο έλεος της φωτιάς, για να τα παραδώσει στη συνέχεια στο μεγάλο κεφάλαιο. Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα στελέχη τους στην ΤΑ, διαμόρφωσαν τη σημερινή πραγματικότητα των τραγικών ελλείψεων στην Πυροσβεστική, περιφρόνησαν την πρόληψη, αποχαρακτήρισαν δασικές εκτάσεις, δε φρόντισαν για την αναδάσωση, άφησαν τη χώρα χωρίς κτηματολόγιο και δασολόγιο, ξεπούλησαν και ξεπουλάνε ακόμα κομμάτια γης.

Υπάρχει κράτος. Είναι το κράτος που κατ' επιταγή του μεγάλου κεφαλαίου εμπορευματοποιεί κρίσιμους για την ποιότητα ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας τομείς, όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία. Τομείς όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα δε θα έπρεπε να έχει καμία απολύτως θέση. Βρήκε, όμως, και μάλιστα τις καλύτερες, γιατί φρόντισε γι' αυτό το δικό της κράτος, οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Το κράτος που ιδιωτικοποιεί τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κ.ο.κ.

Είναι το κράτος που καταληστεύει τα αποθεματικά των Ταμείων, που νομοθετεί το ένα μετά το άλλο αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Της ενίσχυσης, δηλαδή, της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Χάρη στις πράξεις και στα έργα αυτού του κράτους η αστική τάξη βλέπει τα κέρδη της να εκτοξεύονται στα ουράνια και η εργατική τάξη μετράει διαρκώς απώλειες σε κεκτημένα δικαιώματα. Είναι αποτελεσματικό αυτό το κράτος στο «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Οταν οι εργάτες δεν πείθονται για νέες θυσίες για το καλό της ...ανταγωνιστικότητας, φροντίζουν να τους πείσουν οι πραίτορες, σημερινοί και χτεσινοί. Η καταστολή άνθιζε επί ΠΑΣΟΚ ακόμα και σε βάρος ανήμπορων γερόντων, ανθίζει και επί ΝΔ.

Η ύπαρξη αστικού κράτους αποδεικνύεται από την αντιλαϊκότητά του. Η πυγμή του σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων συμβαδίζει με τη σκανδαλώδη εύνοιά του, με τη διαρκή παραχώρηση προνομίων στους λίγους. Αυτό το κράτος εκεί μετράει την αποτελεσματικότητά του. Κράτος υπέρ του λαού πράγματι δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρξει αν ο λαός το θελήσει. Αν στις εκλογές κάψει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ενισχύσει αποφασιστικά το μόνο κόμμα που καταθέτει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διεξόδου, της λαϊκής εξουσίας, όπου το κράτος θα είναι της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για να υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του, κι αυτό είναι το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ