Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αύξηση ορίων και μείωση εργοδοτικών εισφορών

Συμπλήρωμα των προτάσεων της ΝΔ τα όσα εξήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Μετά τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο οποίος την προηγούμενη Πέμπτη εξήγγειλε νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με «εθελούσια» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων αμέσως μετά τις εκλογές, ήρθε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ «για την τρίτη ηλικία», να παρουσιάσει ακριβώς τις ίδιες αντιασφαλιστικές προτάσεις, προσθέτοντας σ' αυτές τη δέσμευσή του για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών!

Υπενθυμίζεται ότι δύο ήταν οι κεντρικές κατευθύνσεις των προτάσεων Καραμανλή για το Ασφαλιστικό:

-- Η υλοποίηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων του νόμου Ρέππα, που οδηγούν σε παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους μέσω της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Αλλά και σε «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου στα 67 χρόνια, με παράλληλη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, αφού από 1/1/2008 αλλάζει η αναπλήρωση των συντάξεων από το 80% που είναι σήμερα σταδιακά στο 70%.

-- Η «θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων επιθυμούν, και πέραν των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενδεχομένως με μορφή μερικής απασχόλησης και μερικής συνταξιοδότησης».

Εθελοντικό... ξεζούμισμα

Αποδεικνύοντας την πλήρη ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην επίθεση εναντίον των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου ήρθε χτες για να αναδείξει σαν ...«λύση» του Ασφαλιστικού ακριβώς τις ίδιες κατευθύνσεις:

-- «Στόχος μας είναι να φθάσουμε ή να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο αποχώρησης από την εργασία των 62,7 ετών, που είχαμε καταφέρει το 2003», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκρίνοντας την πλήρη εφαρμογή του νόμου Ρέππα (προβλέπει συνταξιοδότηση στα 67) και μάλιστα θέτοντας ως στόχο να ξεπεράσει το σημερινό μέσο όρο αποχώρησης από την εργασία, που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της ΕΕ. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος όταν σημείωσε ότι ο «κάθε άνθρωπος που περνά τα 65 χρόνια, συνεχίζει να ζει και να είναι ενεργός»...

Πρόκειται για πρόταση που, μαζί με τη θέση του ΠΑΣΟΚ για «ενίσχυση των κινήτρων για την παραμονή στην εργασία», ανοίγει το δρόμο για την αναγκαστική παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα από ένα σύστημα «αντικινήτρων», όπως η μείωση του υπολογισμού της σύνταξης βάσει των χρόνων εργασίας.

και μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως πλειοδοτώντας στην αντιασφαλιστική επίθεση έκανε ένα βήμα παραπάνω, προσφέροντας ένα «δώρο» στους εργοδότες. Μέσα, είπε, «από κοινωνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους» μπορούμε να προχωρήσουμε «και στη μείωση των επίσημων εισφορών»(!) για να έχουμε «εύρωστη ελληνική επιχείρηση»...

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι για έναν επιχειρηματία που είναι «συνεπής, συνεπέστατος στις εισφορές του», μπορούμε να «προχωρήσουμε» στη μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, συνδέοντας άμεσα αυτό το μέτρο με «ανάπτυξη της παραγωγής, μεγαλύτερα έσοδα» και «περισσότερους εργαζόμενους»...

Την ίδια στιγμή που πρόσφερε απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο νέες μειώσεις και απαλλαγές από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στους συνταξιούχους υποσχόταν επιδόματα διαχείρισης της φτώχειας τους και ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής με «αναμόρφωση του θεσμού του ΕΚΑΣ και τον διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων». Επίσης, πέταξε και ένα ξεροκόμματο στους συνταξιούχους αγρότες και ανασφάλιστους με τη «θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο αγρότη και 950 ευρώ για το ζευγάρι», αλλά αυτά μετά το τέλος της πιθανής κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ