Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Η απουσία πρόληψης βασική αιτία των καταστροφών

Associated Press

«Η περιουσία, η ζωή του Ελληνα πολίτη και ο δασικός πλούτος της χώρας δεν κινδύνεψαν από ασύμμετρες απειλές αλλά από τη συγκεκριμένη πολιτική απαξίωσης της πυρασφάλειας της χώρας που εφαρμόστηκε και από τις δύο κυβερνήσεις και ευνοούσε ανέκαθεν την ανάπτυξη οργανωμένων εμπρηστικών σχεδίων από όλα αυτά τα "αθέατα" οικονομικά συμφέροντα που επενδύουν στη μελλοντική εκμετάλλευση της γης».

Αυτοί είναι οι λόγοι, όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) για την τραγωδία στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Οπως αναφέρει, από το 1997 έως και τις 9 Αυγούστου, είχε ενημερώσει - μαζί με άλλες τρεις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της Πυροσβεστικής - τους αρμόδιους υπουργούς και των δύο κυβερνήσεων για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Σώματος και «προειδοποιούσε με αδιάσειστα στοιχεία για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για τον Ελληνικό Λαό με σκοπό να αποφευχθεί ο όλεθρος που τελικά επακολούθησε».

Συγκεκριμένα, είχε επισημάνει την «απουσία της πρόληψης και της επιστημονικής γνώσης στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέσω της απαξίωσης του καθ' ύλη αρμόδιου φορέα για την προστασία των δασών, τη δασική υπηρεσία».

Επίσης, «το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί και ευνοούσε τους αποχαρακτηρισμούς και την καταπάτηση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Την καταδίκη του Πυροσβεστικού Σώματος σε μία στρατιωτικού τύπου αντιεπαγγελματική και αντιεπιστημονική λειτουργική δυσκαμψία, αντίθετη σε κάθε ευρωπαϊκό πρότυπο, κληρονομιά της δικτατορίας». Και τις «απελπιστικές ελλείψεις του ΠΣ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μηχανολογικό εξοπλισμό».

Παράλληλα, υπογραμμίζει τις ελλείψεις που υπάρχουν στους πυρόπληκτους Νομούς. Μεταξύ άλλων:

  • Στην Αρεόπολη υπάρχουν 14 κενές θέσεις στις 28.
  • Στο Γύθειο 15 στις 35 θέσεις.
  • Στους Μολάους 13 στις 17 θέσεις.
  • Στην Αμαλιάδα υπάρχουν 23 πυροσβέστες αντί για 40.
  • Στη Μεσσηνία 11 αντί 17.
  • Στα κλιμάκια της Αρκαδίας (Λεωνιδίου και Τροπαίων) υπάρχουν 24 οργανικά κενά σε σύνολο 34 θέσεων.

Τέλος, η ΕΑΚΠ θεωρεί γεγονός τις καταγγελίες για ανυπαρξία πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών και προτείνει ως επιβεβλημένες τις προσλήψεις για την κάλυψη των περίπου 4.000 οργανικών κενών, την ουσιαστική αναδιοργάνωση του Σώματος καθώς και τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ