Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Επακόλουθο της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ο πύρινος εφιάλτης που κατέκαψε την Ελλάδα, οι φωτιές και οι πλημμύρες που έπληξαν άλλες χώρες της ΕΕ το φετινό καλοκαίρι, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Είναι το φυσικό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, που άνοιξε το δρόμο στην εμπορευματοποίηση των δασών και της γης, όπως και γενικότερα των κοινωνικών αγαθών. Η πολιτική αυτή οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και επιβραβεύει τους καταπατητές. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κατά τη χτεσινή συζήτηση σχετικά με το ψήφισμα για «τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, τις συνέπειές τους και τα συμπεράσματα που θα πρέπει να αντληθούν για τα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης».

Οι πυρκαγιές - τόνισε ο Γ. Τούσσας - συνιστούν ένα πρωτοφανές και αποτρόπαιο πολιτικό, οικονομικό και οικολογικό έγκλημα σε βάρος του λαού. Εγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για τις οδυνηρές συνέπειες, τα δραματικά αποτελέσματα που συνεπάγεται αυτή η άκρως επικίνδυνη - αντιλαϊκή πολιτική για την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και το περιβάλλον και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τον πιο τραγικό τρόπο.

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής του 1993 «Για τη μελέτη σε βάθος του προβλήματος των πυρκαγιών και την υπόδειξη τρόπων οργάνωσης και μέσων για τη μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους», που ομόφωνα είχε υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα που συμμετείχαν τότε στη Βουλή, το οποίο πρότεινε ένα μίνιμουμ μέτρων προστασίας των δασών, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βασική επισήμανση του πορίσματος ήταν ότι «το ιδιοκτησιακό είναι ασαφές και ενθαρρύνει την κερδοσκοπία και τις παράνομες καταλήψεις δασικών εκτάσεων, ιδιαίτερα σε περιαστικές και παραλιακές εκτάσεις», ότι υπάρχει έλλειψη επενδύσεων στη δασοπονία, πρότεινε την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, τη σύνταξη Δασολογίου.

Οσο συνεχίζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ως κίνητρο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, θα συνεχίζεται τόσο ο εμπρησμός των δασών και της γης, όσο και των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στη δουλιά, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό και στο Περιβάλλον.

Ηδη, πάνω στις στάχτες και στα αποκαΐδια ετοιμάζεται νέο μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ κατήγγειλε ότι τα σχέδια «ανασυγκρότησης» που προανήγγειλαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μοναδικό κριτήριο έχουν την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ενώ αλλάζουν το παραγωγικό πρότυπο των κατεστραμμένων περιοχών και στρώνουν το τραπέζι για ένα νέο μεγάλο φαγοπότι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφής.

Παράλληλα, ο Γιώργος Τούσσας, παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για ένα άμεσο διεκδικητικό πλαίσιο δράσης του λαϊκού κινήματος, για άμεση ανακούφιση των πληγέντων, την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση που θα έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Το κοινό ψήφισμα των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, τις συνέπειές τους και τα συμπεράσματα που θα πρέπει να αντληθούν για τα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης», που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, αφήνει στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες και την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες (2016-08-05 00:00:00.0)
Οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις μεγάλες πυρκαγιές (2011-06-18 00:00:00.0)
Ο πραγματικός εχθρός του δάσους (2010-06-06 00:00:00.0)
Γιατί είναι αναγκαίος ο δημόσιος ενιαίος φορέας (2009-08-30 00:00:00.0)
ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ (2007-08-19 00:00:00.0)
Εναρμονισμένες με την ΟΝΕ οι επιλογές της κυβέρνησης (1998-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ