Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ταυτόσημες θέσεις, ενιαία στρατηγική...

...και στην ανώτατη εκπαίδευση

Ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, «σκόντο» στη μόρφωση χάριν της ανταγωνιστικότητας, μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά ημιμάθειας και ψευτοκατάρτισης, αύξηση του κόστους σπουδών που βαραίνει τη λαϊκή οικογένεια.

Αυτά είναι τα μελλούμενα για την ανώτατη εκπαίδευση, όπως προκύπτουν από τη στρατηγική της Λισαβόνας και της Μπολόνιας, από τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, φάνηκε καθάρια η πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα την περασμένη χρονιά, που σηματοδοτήθηκε από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο.

Σύμπλευση στα στρατηγικά σημεία

Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ δε βρήκαν αντίσταση στη φραστική και εντυπωσιοθηρική «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να δείξει - χωρίς να πείσει κανέναν πέρα από τα «δεκανίκια» του - ότι «άλλαξε», αποχωρώντας από την ψηφοφορία. Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου είναι ξεκάθαρος: «Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι θέση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Αλλωστε, στη «δημόσια» και «δωρεάν» «Παιδεία» του ΠΑΣΟΚ χωράνε άνετα τα «μη κρατικά κοινωφελή ιδρύματα με ποιότητα και δημόσιο έλεγχο»...

Η ΝΔ ψήφισε το νέο νόμο - πλαίσιο. Το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο ...«άτολμο» - πώς λέμε ...καμία σχέση με τα αιτήματα φοιτητών και εργαζομένων... - αντιπρότεινε έναν «άλλο» νόμο - πλαίσιο. Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ διατηρούνται όλα τα αντιδραστικά στοιχεία του νόμου της ΝΔ, ενώ έκανε κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά της ακόμα μεγαλύτερης απελευθέρωσης της «αγοράς» της ανώτατης εκπαίδευσης: Προγραμματικά συμβόλαια με το υπουργείο, αξιολόγηση με το βούρδουλα του στόχου και την απειλή της χρηματοδότησης, άντληση πόρων από ιδιωτικές πηγές, δανεισμός και μαύρη εργασία για να ανταποκριθούν οι φοιτητές στο κόστος σπουδών.

Στο ίδιο έργο, ο ΣΥΝ, ενώ διεκδικεί για τον εαυτό του τον τίτλο του «οργανωτή» των φοιτητικών κινητοποιήσεων, κατέθεσε τροπολογίες επί του νόμου - πλαισίου (τις ονόμασε, μάλιστα, αντι-νομοσχέδιο!), με τις οποίες δε θίγει στο ελάχιστο τις κύριες επιδιώξεις του νόμου: Αυτοτελή ιδρύματα, τετραετές σχέδιο, μάνατζερ, αξιολόγηση... Τόσο ...ριζοσπαστικά υπέρ του κεφαλαίου!

Η ουσία είναι μια: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν, συμφωνώντας ότι εκείνο που πρέπει να γίνει στην Παιδεία είναι η αύξηση των ταξικών φραγμών, η προσαρμογή της εκπαίδευσης στην κερδοφορία του κεφαλαίου, η εμπλοκή των επιχειρήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, η απόκτηση από την πλειοψηφία της νεολαίας πρόσκαιρης κατάρτισης και η μόρφωση για τους λίγους. Το πώς θα γίνει αυτό και το πότε ακριβώς, είναι θέμα τακτικής που μπορεί κανείς να βρει διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα δυο κόμματα. Στη στρατηγική, όμως, ταυτίζονται.

Δε θα σταματήσουν εδώ...

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει τη διαχειριστική κριτική στη ΝΔ ότι δεν έκανε μεταρρυθμίσεις, αλλά η ζωή το διαψεύδει. Η ΝΔ εφάρμοσε το πρόγραμμά της, ένα βαθύτατα αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό πρόγραμμα. Και διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι θα εμβαθύνει στην εφαρμογή του. Οτι, δηλαδή, η κατεδάφιση έστω και αυτής της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας θα συνεχιστεί, ότι τα πανεπιστήμια θα μετατραπούν εξ ολοκλήρου σε παραμάγαζα των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, ήδη, έχει ανακοινώσει ότι η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση θα συνεχιστεί, με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του άρθρου 16 να βρίσκονται προ των πυλών. Δηλαδή, με το ...«καλημέρα σας» έρχεται η γενίκευση των διδάκτρων, η ολοκλήρωση της διάσπασης σε κύκλους σπουδών, η αφαίμαξη της γνώσης από το προπτυχιακό επίπεδο, η καταρτισιοποίηση των μεταπτυχιακών.

Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο για την έρευνα έχει περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί επί της αρχής. Και τα δυο κόμματα «οραματίζονται» την έρευνα κατά παραγγελία, τον προσανατολισμό των ερευνητικών προγραμμάτων σε άμεσες εμπορεύσιμες εφαρμογές, τη μετατροπή των ερευνητών σε πλασιέ της δουλιάς τους. Οποιος από τους δυο και αν βρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης, απλά θα πάρει τη σκυτάλη για την εφαρμογή κατά γράμμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Κριτήριο ψήφου το δικαίωμα στη μόρφωση

Το ΚΚΕ παλεύει σταθερά κόντρα στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της Λισαβόνας και της Μπολόνιας, στις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ τις οποίες υπογράφουν και υλοποιούν με ...μεράκι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι μπροστάρης στους αγώνες για την Παιδεία που έχει ανάγκη η νεολαία και ο λαός, με κριτήριο την εξέλιξη της επιστήμης και το λαϊκό συμφέρον.

Μπροστά στις κάλπες, εκείνο που πρέπει να προβληματίσει το λαό δεν είναι η υποτιθέμενη ανυπαρξία προγράμματος της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, ούτε ποιος μπορεί καλύτερα να τα εφαρμόσει. Αντιθέτως. Τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον υπάρχουν, αλλά προβάλλουν ως μεγαλοπρεπή καινοτομία την απαλοιφή του δικαιώματος στη μόρφωση. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποτελέσει και κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία: Η θέση και η στάση των κομμάτων απέναντι στη μόρφωση των παιδιών, η θέση και η πρακτική τους για την ανώτατη Παιδεία.

Η ψήφος στο δικομματισμό είναι ψήφος συναίνεσης στη μετατροπή της μόρφωσης σε ακριβοθώρητο αγαθό...

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μήνυμα: Οτι σε πείσμα των σειρήνων του «εκσυγχρονισμού» και της «νέας διακυβέρνησης», οι εργαζόμενοι και η νεολαία εξακολουθούν να διεκδικούν πραγματικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει αταλάντευτα για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.


Ε. Χ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για μια πραγματικά λαϊκή Παιδεία (2007-09-16 00:00:00.0)
Αποκάλυψη ρόλων και προθέσεων (2007-01-14 00:00:00.0)
Λάθος οι κινητοποιήσεις με σημαία το άρθρο 16 (2007-01-10 00:00:00.0)
Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος (2006-10-22 00:00:00.0)
Πρόταση διεκδίκησης (2006-06-07 00:00:00.0)
Με οδηγό τις ανάγκες μας διαδηλώνουμε ξανά (2006-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ