Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματισμός πίσω από τους πανηγυρισμούς

Eurokinissi

Προβληματισμούς για την επόμενη μέρα προκαλεί στην κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τους πανηγυρισμούς για την εκλογική νίκη.

Η σοβαρή πτώση του εκλογικού ποσοστού, σαφής ένδειξη της αποδοκιμασίας της πολιτικής της από τα λαϊκά στρώματα, και η «ισχνή» αυτοδυναμία μείωσαν τον αρχικό ενθουσιασμό που είχαν προκαλέσει τα γκάλοπ και τα «έξιτ πολς». Παρ' όλα αυτά, σε όλους τους τόνους τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ διαμήνυαν ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. «Και με 151 έδρες θα κυβερνήσουμε με σταθερότητα και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», δήλωναν οι υπουργοί που πέρασαν από τη Ρηγίλλης, υποστηρίζοντας ότι «δε θα έχουμε πρόβλημα διακυβέρνησης».

Παραδέχονταν ότι υπήρξε φθορά και αποδοκιμασία του κόσμου, αλλά την απέδιδαν στο ότι δεν προχώρησαν τις αλλαγές πιο γρήγορα! Δεν έλειπαν τα στελέχη που παραδέχονταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το «κοινωνικό πρόσωπό» της και τις σχέσεις της με τους οικονομικά ασθενέστερους. Από την άλλη επικαλούνταν τις πολύ άσχημες συνθήκες στην οποία διεξήχθησαν οι εκλογές, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πτώση του εκλογικού ποσοστού.

Οι υπουργοί ωστόσο που μπαινόβγαιναν στη Ρηγίλλης, όπου βρισκόταν από τις 6.30 το απόγευμα ο Κ. Καραμανλής, απέφευγαν τις δηλώσεις, αναμένοντας τα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών. Ενδεικτική του προβληματισμού είναι η καθυστέρηση στη δήλωση του πρωθυπουργού, η οποία αρχικά τοποθετούνταν γύρω στις 11 το βράδυ, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε γίνει.

Μόλις έκλεισαν οι κάλπες ηγετικά στελέχη της Ρηγίλλης έσπευσαν να προβλέψουν ότι η αυτοδυναμία έχει κριθεί, προεξοφλώντας τουλάχιστον 153 έδρες και ακόμα ότι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάνω από τις τρεις μονάδες. Ταυτόχρονα απέφευγαν να «βάλουν» το ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, επικαλούμενα ότι ήταν μικρός ο αριθμός των «ψήφων» του στα «έξιτ πολς». Η είσοδος του κόμματος Καρατζαφέρη στη Βουλή όμως προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία της ΝΔ, που αναζητεί τρόπους αντιμετώπισής του, καθώς απέτυχε στο στόχο της να τον κρατήσει εκτός Βουλής.

Πάντως, νωρίτερα το κλίμα στη Ρηγίλλης ήταν πανηγυρικό. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη δήλωση που έκανε το πρωί στη Θεσσαλονίκη μοίρασε «χαμόγελα». «Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες με την ψήφο τους επιλέγουν την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας στα επόμενα χρόνια. Σεβόμαστε, εμπιστευόμαστε όλους τους πολίτες και συμμετέχουμε στη μεγάλη αυτή γιορτή της δημοκρατίας, όπως αρμόζει σε μία γιορτή. Με χαμόγελο και με αισιοδοξία», δήλωσε αμέσως μόλις ψήφισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ