Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ - ΣΕΒ
Εντολή επίσπευσης των ανατροπών

Στην έκθεσή του για την οικονομία, το ΙΟΒΕ (απηχεί τις θέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών), όπως και η ηγεσία του ΣΕΒ, ερμηνεύει τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ως ...«λαϊκή εντολή» για προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Μία μόλις μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες έσπευσαν να δηλώσουν παρουσία, προθέσεις και αξιώσεις για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία ποιον εξυπηρέτησε και ποιον θα εξυπηρετήσει η κυβερνητική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απηχεί τις θέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, αξίωσε επίσπευση των αντιλαϊκών ανατροπών στη Δημόσια Διοίκηση, στο Ασφαλιστικό και στην Παιδεία. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μαζί με τη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη, σπεύδει να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 16ης Σεπτέμβρη ως μια νέα λαϊκή εντολή που «ενισχύει αποφασιστικά» τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει «με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» στις μεταρρυθμίσεις!

Στην πολυσέλιδη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει ότι τους τελευταίους μήνες, όπως και την τελευταία δεκαετία, οι επιχειρήσεις «ανθούν». Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι «απολαμβάνουν» τα «αποκαΐδια» του μεροκάματου, των κοινωνικών κατακτήσεων και των συνολικών εργασιακών δικαιωμάτων. Αναφέροντας ότι υλοποιήθηκε μια «θετική» πολιτική για την «ανάπτυξη», το ΙΟΒΕ προτάσσει την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» ως «εθνική προτεραιότητα».

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι και το 2007 θα «διατηρηθούν οι υψηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας». Ενδεικτικά, οι επενδύσεις αυξάνονται με 15,8% το πρώτο τρίμηνο του 2007 και 4,8% στο δεύτερο τρίμηνο, συγκριτικά με το 2006, ενώ αυξάνονται και η ιδιωτική κατανάλωση, όσο και ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Μόνο που σε αυτές τις δύο περιπτώσεις παρατηρείται κάμψη (3,8% το πρώτο πεντάμηνο η αύξηση στο λιανικό εμπόριο από 7,2% και 2,8% η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο πρώτο εξάμηνο από 3,65%). Πρόκειται για μια κόπωση του εργαζόμενου λαού, που, για να καλύψει τις ανάγκες του, δανείζεται όλο και περισσότερο μέχρι που φτάνει τα όριά του.

Ωστόσο οι μεγαλοβιομήχανοι συνεχίζουν ακάθεκτοι. Σε λίγες μέρες αναμένεται το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αύξησης, αλλά αυτοί επιμένουν: Η δημοσιονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη, άρα απαιτείται συνέχιση της σκληρής λιτότητας. Επιπρόσθετα στέλνει μήνυμα στο δικομματισμό: «Η νωπή λαϊκή εντολή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άσκηση μιας πολιτικής με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας έναντι του πολιτικού κόστους, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση». Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν πρέπει να προωθηθούν ταχύτητα, απαιτούνται παρεμβάσεις στο Φορολογικό, μείωση των δαπανών μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, «πλήρης, αποτελεσματικός και ταχύς» διάλογος για το Ασφαλιστικό. Αποκαλυπτική είναι η αναφορά στις πυρόπληκτες περιοχές: «Κεντρική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι η επαναφορά στην προ τις καταστροφές κατάσταση», αλλά ένας νέος δρόμος ανάπτυξης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ