Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρώνουν το χαλί για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Μαζί με το φορολογικό και άλλα νομοσχέδια (για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φτώχειας κλπ.) η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την αύξηση των φορολογικών εσόδων - με αλλαγές στην έμμεση φορολογία - σε βάρος των εργαζομένων

Η αύξηση των ειδικών και άλλων φόρων πάνω στα είδη της πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι η σημερινή συνταγή του οικονομικού επιτελείου στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου δημοσιονομικής προσαρμογής που - σε αυτή τη φάση - σημαίνει την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μέχρι το 2010. Ηδη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρούν να ανακατέψουν την τράπουλα γύρω από την ενιαιοποίηση των ειδικών φόρων πάνω στα καύσιμα. Στην προσπάθειά τους να προετοιμάσουν το έδαφος και να δουν τις αντιδράσεις, αφήνουν ανοιχτό και κάθε άλλο ενδεχόμενο φορολογικής επιβάρυνσης προκειμένου να καλύψουν - και με το παραπάνω - τις δαπάνες που προκαλούν τα νομοσχέδια τα οποία προεκλογικά δεσμεύτηκαν να ψηφίσουν στην παρούσα Βουλή.

Μετά τη συνεργασία που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, γνωστοποίησε - με δηλώσεις του - τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, λέγοντας:

  • «Πρώτη προτεραιότητα είναι η κατάρτιση προσχεδίου προϋπολογισμού» με στόχο, όπως είπε, «να φτάσουμε το 2010 σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», καθώς αυτό είναι «υποχρέωση που έχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης»...

Να σημειωθεί πως η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ψηφίσει (Ιούλης 2006) την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα. Ετσι, από την 1η του Γενάρη του 2008 - και χωρίς άλλη αναγγελία - θα μπει σε εφαρμογή η τρίτη στη σειρά από τις δόσεις των σταδιακών ανατιμήσεων. Από το συγκεκριμένο μέτρο η πλατιά λαϊκή κατανάλωση θα επιβαρυνθεί το 2008 με ακόμη 520 εκατ. ευρώ. Τα σενάρια περί «ενιαιοποίησης» των φόρων που τροφοδοτούνται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έρχονται να διερευνήσουν τις αντιδράσεις και να στρώσουν το χαλί για τα περαιτέρω. Τα ίδια σενάρια διοχέτευαν, κατά καιρούς, και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τα οποία όμως προσέκρουαν στην εξεύρεση τρόπων επιστροφής του φόρου στα νοικοκυριά (πετρέλαιο θέρμανσης) και στους αγρότες.

  • Δεύτερος στόχος είναι η «αξιοποίηση» του Κοινοτικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ 2007-2013). Πρόκειται για κονδύλια ύψους 24,6 δισ. ευρώ τα οποία θα δοθούν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ έχει κατατεθεί στην προηγούμενη Βουλή. Οπως και τα λοιπά εκκρεμή νομοσχέδια θα επανακατατεθεί και στη σημερινή Βουλή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις τους ακουμπάνε για τα καλά και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη γενικότερη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» της χώρας, για την οποία το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο «τομεακό πρόγραμμα» χρηματοδότησης, κατεύθυνση με την οποία συμφωνεί και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τα σχέδια εφαρμογής του λεγόμενου Καποδίστρια Β΄ που χρηματοδοτούνται και μέσω των κοινοτικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι αυτό για τη «φοροδιαφυγή», στο οποίο, πιθανόν, θα περιλαμβάνονται και οι εξαγγελίες για τους φόρους κληρονομιάς και πρώτης κατοικίας. Επί της ουσίας οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι «έχοντες και κατέχοντες» μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αντίθετα, η απόκτηση λαϊκής στέγης καλύπτεται ήδη από τα σημερινά αφορολόγητα όρια (α΄ κατοικία, γονικές παροχές). Ηδη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζονται τα σχέδια «ενιαιοποίησης» των φόρων ακίνητης περιουσίας με την κατάργηση του ήδη κουτσουρεμένου ΦΜΑΠ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, εξετάζεται η «διαφοροποίηση» του συντελεστή φορολογίας ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου ή και με άλλα κριτήρια.

Στο επόμενο διάστημα θα επανακατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάφορες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους του δημοσίου, και άλλα, όπως τα αναδρομικά των δικαστικών, το μισθολόγιο των αξιωματικών.

Στις προεκλογικές εξαγγελίες που θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων για να κατατεθούν στη Βουλή είναι και αυτό για το λεγόμενο Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Με το συγκεκριμένο υποτίθεται πως θα ...αντιμετωπίσουν την επίσημη φτώχεια με ταυτόχρονες περικοπές άλλων δαπανών ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα. Πρόκειται για ψευτοπαροχή - 66 λεπτά του ευρώ τη μέρα! - με την οποία σκοπεύουν να ...εξαλείψουν καταστάσεις ακραίας μιζέριας και κοινωνικού αποκλεισμού για τους επίσημα χαρακτηρισμένους φτωχούς. Σύμφωνα με την ΕΕ, επίσημα «φτωχή» στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 11.864 ευρώ το χρόνο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ