Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σε απεργία διαρκείας οι εκπαιδευτικοί

ΣΟΦΙΑ.--

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων και νηπιαγωγείων της Βουλγαρίας διεκδικώντας διπλασιασμό των μισθών τους μέχρι το τέλος του 2008 καθώς και αύξηση των δαπανών για την παιδεία από τον προϋπολογισμό.

Χτες το 80% των σχολείων της Βουλγαρίας παρέμειναν κλειστά, σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ωστόσο, η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο αριθμός των σχολείων που δε λειτούργησαν ήταν μικρότερος.

Οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες για τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων την περασμένη βδομάδα, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να υλοποιήσει τις διεκδικήσεις τους υποστηρίζοντας ότι η στάση αυτή των εκπαιδευτικών αποτελεί «τελεσίγραφο».

Χτες εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας της χώρας Ντανιέλ Βάλτσεφ, υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους εκπαιδευτικούς εφόσον όμως δεχτούν να μετριάσουν τα αιτήματά τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν δε βρεθεί λύση μέχρι το τέλος της βδομάδας, τότε θα ανακοινώσει ποιες μέρες των διακοπών των μαθητών θα καταργηθούν για να διδαχθεί η χαμένη ύλη.

Σημειώνεται ότι σήμερα στη Βουλγαρία υπάρχουν περίπου 100.000 εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία και ο μηνιαίος μισθός τους κυμαίνεται στα 440 λέβα (περίπου 225 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι και στα τέλη του 2005 είχαν σημειωθεί σημαντικές κινητοποιήσεις από τους εκπαιδευτικούς με παρόμοια αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ