Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΣ ΟΗΕ - ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
Πληρωμένη απάντηση στην πρόκληση Μπους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την έντονη διαμαρτυρία της κουβανικής αντιπροσωπείας στη ΓΣ του ΟΗΕ προκάλεσαν τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όπου υποστήριξε ότι «στην Κούβα, η μακρά εξουσία ενός δικτάτορα φτάνει στο τέλος της». Πρόσθεσε επίσης ότι «ο κουβανικός λαός είναι έτοιμος για την ελευθερία του. Και ενώ η χώρα εισέρχεται σε μια μεταβατική περίοδο, τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να επιμείνουν στην ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης και σε τελική ανάλυση στη διεξαγωγή ελεύθερων και ανταγωνιστικών εκλογών».

Η κουβανική αντιπροσωπεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι εργασίες της ΓΣ του ΟΗΕ και λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση. Σ' αυτήν έριξε ευθύνες στον Τζ. Μπους «για τη δολοφονία πάνω από 600.000 πολιτών στο Ιράκ» και την εξουσιοδότηση «να βασανιστούν φυλακισμένοι» στο Γκουαντάναμο. Επίσης, τόνισε ότι «είναι εγκληματίας και δεν έχει καμία ηθική δικαιοδοσία ή αξιοπιστία να κρίνει άλλες χώρες». Καταλήγοντας, η κουβανική αντιπροσωπεία εξέφρασε «την καταδίκη και την απόρριψη καθενός γράμματος του άτιμου υβρεολογίου».

Ατυπες διερευνητικές συνομιλίες Κούβας - ΕΕ

Ατυπες διερευνητικές συνομιλίες με την Κούβα για την επανασύσφιξη των διμερών σχέσεων είχε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως μετέδωσε χτες το ΑΠΕ. Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ενώ της κουβανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε. Οπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε ότι «η συνάντηση ήταν άτυπη με την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου ώστε να διερευνηθεί η κατάσταση, δεν υπεγράφη κανένα έγγραφο και το πιο σημαντικό είναι ότι η συνάντηση έγινε». Οι δύο πλευρές αποφάσισαν την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2008, πριν από τη σχεδιαζόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ