Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
«Εντονη αντιπαράθεση» Ουάσιγκτον - Μόσχας για νέες κυρώσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Ιδιαίτερα έντονα» αντιπαρατέθηκαν, όπως φαίνεται, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό της για το ενδεχόμενο επιβολής ενός τρίτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Οι Κοντολίζα Ράις και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ ισχυρότερων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την πρώτη να επαναφέρει πιεστικά το αμερικανικό και γαλλικό αίτημα για νέες κυρώσεις.

Το τι ακριβώς διημείφθη δεν έγινε γνωστό. Αυτό, όμως, που έγινε γνωστό, σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας, που ήταν παρόντες, «η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως δυσάρεστη και προφανώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία».Ο Σεργκέι Λαβρόφ, πριν το δείπνο, είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν εγκρίνει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων,εφόσον η Τεχεράνη έχει βελτιώσει τη συνεργασία της με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και δεσμεύτηκε να δώσει εξηγήσεις για ό,τι ζητηθεί.Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε, επίσης, σφοδρά «τις δυτικές εκείνες χώρες που προσπαθούν να επιβάλουν κυρώσεις εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας», νύξη που αφορά σαφώς τη Γαλλία και την πρότασή της για κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ.

Αν και δε διατυπώθηκε ανοιχτά, Ρωσία και Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δε δείχνουν διατεθειμένες να εγκρίνουν νέες κυρώσεις. Οπως εκτιμούσε, μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να συζητήσει τίποτε σχετικό πριν παρουσιαστεί νέα έκθεση της ΔΕΑΕ, που δεν αναμένεται πριν το Δεκέμβρη. Παράλληλα, η Γαλλική Προεδρία επέμεινε στην επιθετική ρητορική, υποστηρίζοντας ότι «δεν πιστεύει κανείς τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», αν και ο Κουσνέρ φέρεται να είχε ωριαία συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, στον οποίο «έδωσε εξηγήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι δεν επιθυμεί τον πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ