Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Ρωσία επιμένει στις θέσεις της...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα της Ομάδας Επαφής, Αλεξάντερ Μπότσαν -Χαρτσένκο απέκλεισε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντας «υποθέσεις» τα πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων. Μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» ο Μπότσαν - Χαρτσένκο, σημείωσε ότι «η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, δε θα επιτρέψει το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσόβου να επιλυθεί σε κάποιο νέο "Ντέιτον"». Σε άλλο σημείο, αρνήθηκε ότι η Ρωσία μετρίασε τη θέση της και διαβεβαίωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, που θα αποτελέσει βάση για διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια»...

Ο Βόλφανγκ Ισινγκερ, που είναι εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, κάλεσε χτες τη Σερβία «να μην πιεστεί να επιλέξει» μεταξύ της ένταξής της στην ΕΕ και της διατήρησης της επαρχίας της. Επιπλέον, επέκρινε την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών που θεωρούν «προαποφασισμένη» και σίγουρη την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου. Αναφερόμενος στη δεύτερη, άμεση συνάντηση Βελιγραδίου - Πρίστινας την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες, είπε πως εκεί θα φανεί «εάν υπάρχουν σημαντικά σημεία προσέγγισης».

Τέλος, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, δήλωσε στη βιενέζικη εφημερίδα «Die Presse» ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας απ' τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, το Βελιγράδι «δε θα στείλει στρατό... αλλά θα διατηρήσει τους δεσμούς και τους θεσμούς» που διαθέτει στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ