Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ο φόβος... του Τσε

Πέρασαν σαράντα χρόνια από την αποφράδα μέρα του Οκτώβρη 1967 που ο κυβερνητικός βολιβιανός στρατός συνελάμβανε τραυματία και δολοφονούσε την ελπίδα της λαϊκής Λατινικής Αμερικής, τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, το θρυλικό σήμερα «Τσε». Ο χρόνος δεν έσβησε τη μνήμη του στη συνείδηση των κολασμένων προλεταρίων της γης ούτε σ' αυτήν της επαναστατικής διανόησης.

Εργατολαϊκά κινήματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη εμπνέονται από το δίδαγμά του. Ο ρόλος της καθοδήγησης του βολιβιανού κυβερνητικού στρατού από την αμερικανική CIA για την εκτέλεση της δολοφονίας της Λατινο-αμερικανικής ελπίδας στο πρόσωπο του «Τσε», αποτελεί στις μέρες μας μια επιπλέον διδακτική ευκαιρία για τον ολέθριο ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Οι ανησυχίες, οι φόβοι και οι ελπίδες αυτού του διδάγματος γίνονται στις μέρες μας μπούσουλας στην ενδυνάμωση των λατινο-αμερικάνικων λαϊκών κινημάτων όπως π.χ. στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία, στο Μεξικό κι αλλού. Σύσσωμη η μαύρη διεθνής σε Ευρώπη κι Αμερική ανησυχεί σφόδρα γι' αυτό. Οι Γιάνκηδες γιατί χάνουν την εύνοια των λατινο-αμερικανικών κρατών - μπανανίες κι οι ευρω-ενωσίτες τσιφούτηδες γιατί χάνουν την εκμετάλλευση πετρελαίων.

Η δολοφονική παράσταση όμως δε σταματά εδώ. Εχει και την υποκριτική της πλευρά. Η φωτογραφία του «Τσε» έγινε της μόδας σχεδιαστών «καθώς πρέπει» γκαλερί. Την εικόνα του «Τσε» δεν την κουβαλάει στο στήθος του μόνο ο επαναστάτης νεαρός. Διακοσμεί και τα προσωπικά αξεσουάρ της κάθε κουνίστρας ως συμπλήρωμα των ανιαρών συζητήσεων σε «τσάγια κυριών». Η άρχουσα μαύρη διεθνής δεν αρκείται μόνο στην εξόντωση του αντιπάλου. Επιζητά και τη μεταθανάτια γελοιοποίησή του στη μόδα και στα σαλόνια της, που ανήλθαν και ασκούνται οι συνήθειες του λούμπεν - προλεταριάτου ως τρόπου ζωής. Σε πείσμα της όμως η ελπίδα του λατινο-αμερικανικού προλεταριάτου ζει και αναπτύσσεται στις καρδιές λαϊκών αγωνιστών.

Οι Γιάνκηδες κι οι ευρω-ενωσίτες τσιφούτηδες γνωρίζουν καλά ότι ο σπόρος στο Νησί της Επανάστασης, την Κούβα, ανθοβολεί κι οι λατινο-αμερικανοί λαοί στρέφουν εκεί το βλέμμα τους κάθε φορά που επιζητούν το χάραμα της ελευθερίας. Γνωρίζουν καλά ότι η σημερινή αντιιμπεριαλιστική Βενεζουέλα αναζήτησε ως πρώτο και κύριο σύμμαχό της την Κούβα διότι βρίσκεται σε μια πορεία για την ολοκλήρωση της λαϊκής επανάστασης. Οι Γιάνκηδες κι οι ευρω-ατλαντιστές σύμμαχοί τους γνωρίζουν καλά ότι όταν ξεσπά η επαναστατική φωτιά δε σβήνει εύκολα. Ιδιαίτερα οι Γιάνκηδες γνωρίζουν καλά ότι κάθε επαναστατική φωτιά στη Λατινική Αμερική απειλεί να μετατραπεί σε επαναστατικό παρανάλωμα που θα αγκαλιάσει το σύνολό της.

Αυτός είναι ο κύριος φόβος τους, μέσα σ' όλους τους άλλους, που χρόνια τώρα επιμένουν να στηρίζουν χούντες για να μετατρέπουν τα κράτη σε μπανανίες. Το ιστορικό δίδαγμα του «Τσε» δεν πέθανε από τις δολοφονικές σφαίρες ούτε γελοιοποιήθηκε στα αξεσουάρ των «κυριών». Εξακολουθεί να ταράζει τον ύπνο της μαύρης διεθνούς όπως πριν πενήντα χρόνια όταν το όνομα του «Τσε» δενόταν με το όνομα του «Χο» στην άλλη μεριά του πλανήτη και γινόταν σύνθημα αγώνα της επαναστατικής νεολαίας, «Τσε-Χο, Τσε-Χο». Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός πέτυχε πολλά στο διάβα του στηριγμένος στην πείνα, στο φόβο και στην προδοσία. Δεν μπορεί όμως να απαλλαγεί από το δικό του φόβο: το φόβο της προλεταριακής, της εργατο-λαϊκής επανάστασης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ