Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμονή στις πολιτικές διώξεις κατά των κομμουνιστών

Στις 18 Οκτώβρη δικάζεται η Καντέρ Σαχίν, μέλος του ΚΚ Τουρκίας, με την κατηγορία της «υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης»

Από το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας φέτος το Γενάρη
Από το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας φέτος το Γενάρη
Τουρκία: Μια χώρα με ιστορία και δράση κατά του κομμουνιστικού κινήματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (KKT) συμμετείχε στις εκλογές της 22ας Ιούλη υπό σχετική «νομιμότητα». Θεωρητικά, στα πλαίσια των «μεταρρυθμίσεων» που συντελούνται στην Τουρκία, από τη στιγμή που μπήκε σε «ευρωπαϊκή τροχιά» και προσπαθεί να εναρμονιστεί με τις «αρχές» του νεοφιλελεύθερου - ιμπεριαλιστικού «ιδεώδους», το KKT είναι «νόμιμο» και δικαιούται συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες και δράσης... μόνο που αυτά αφορούν το «φαίνεσθαι». Στο «γίγνεσθαι» η κατάσταση είναι «κάπως» διαφορετική.

Συγκεκριμένα, το KKT ναι μεν συμμετείχε στις εκλογές, ωστόσο αποκλείστηκε από τα ΜΜΕ και οι «αρχές» φρόντισαν για την τρομοκρατία των ψηφοφόρων του.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΤ είναι ένα τυπικά νόμιμο κόμμα, με πληθώρα μελών στην παρανομία και ακόμα περισσότερους στις τουρκικές φυλακές, κατηγορούμενους ακόμα και ως τρομοκράτες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καντέρ Σαχίν, 26 ετών. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει αφορά «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, αντίσταση κατά του επιφορτισμένου αξιωματικού, βλάβη δημόσιας περιουσίας και χρήση εκρηκτικών, που προκαλούν τρόμο και πανικό»...

Ωστόσο τα γεγονότα, είναι διαφορετικά.

Στις 19/12/2006 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Σαριγκάσι με θέμα τη δράση της κίνησης «Πίσω στη ζωή» που ασχολείται με την επανένταξη των αποφυλακισθέντων, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων. Το ΚΚΤ δεν είχε ανάμειξη στη διοργάνωση, απλά κάποια μέλη του κόμματος την παρακολούθησαν.

Η Καντέρ Σαχίν
Η Καντέρ Σαχίν
Η αστυνομία κάποια στιγμή διέκοψε βίαια την εκδήλωση και προχώρησε στη σύλληψη ομάδας παρευρισκομένων, που επιχείρησε να κάνει δηλώσεις στον Τύπο για το γεγονός. Μεταξύ αυτών ήταν και η Καντέρ Σαχίν. Της έσπασαν τα δάχτυλα, την οδήγησαν στις φυλακές, αφέθηκε ελεύθερη στις 21/12/2006, με δικαστική απόφαση, για να ξανασυλληφθεί στις 18/1/2007, λόγω αντιρρήσεων του δημόσιου κατηγόρου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σύλληψη της Κ. Σαχίν μόνο δικαιολογημένη και τυχαία δεν ήταν. Είναι ενεργό μέλος του ΚΚΤ, με πολιτική δράση και δεδηλωμένη ιδιότητα στο κόμμα. Εχει συλληφθεί, άλλωστε, και για διανομή έντυπου κομματικού υλικού και όταν προσήχθη από τους αστυνομικούς, στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έφερε την κάρτα μέλους του ΚΚΤ. Ο δε αστυνομικός που τη συνέλαβε κατέβαλε «φιλότιμες» προσπάθειες στην κατασκευή στοιχείων εναντίον της, που ...εκτίμησε ο δημόσιος κατήγορος, λαμβάνοντάς τα υπόψη και προσθέτοντάς τα στο κατηγορητήριο.

Ομως το κατηγορητήριο, μόνο αβάσιμο μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι κατήγοροι δεν μπόρεσαν να απαντήσουν, ούτε ποιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» είναι μέλος, ούτε στους σκοπούς και τη δομή της οργάνωσης, αλλά και πώς και πότε προέκυψε η σχέση της κατηγορούμενης με αυτή...

Το δε κατηγορητήριο συστάθηκε 3 μήνες μετά τη σύλληψη. Η δεύτερη δίκη της Κ. Σαχίν, που εξακολουθεί να βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές είναι στις 18/10/2007.

Και όλα αυτά σε μια Τουρκία που «μεταρρυθμίζεται» και δέχεται εύσημα προόδου από την ΕΕ.

Μια Τουρκία πιστή στις πολιτικές διώξεις, η οποία αναλώνεται σε ψευτοδιλήμματα «Ισλάμ» ή «κοσμικό κράτος», «μαντίλα» ή «στρατός», επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική της χώρας είναι σταθερή και βασίζεται ακόμα σε αντιδραστικές αρχές που καταπνίγουν κάθε φωνή που θίγει τα ουσιαστικά προβλήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο νεοφιλελευθερισμός σε βάρος του λαού και η επιλογή για συστράτευση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ήδη το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, με Ερώτησή του ευρωβουλευτή του, Θανάση Παφίλη, προς το Συμβούλιο, που το καλεί ξεκάθαρα να καταδικάσει την πολιτική δίωξη της Τουρκάλας κομμουνίστριας από τις τουρκικές αρχές, καθώς και τη γενικότερη προσπάθεια να ποινικοποιούν και να διώκουν την ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και της πολιτικής δράσης.


Α. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα δράσης ενάντια στο κεφάλαιο (2013-04-27 00:00:00.0)
Κάλεσμα δράσης ενάντια στο κεφάλαιο (2013-04-27 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στην Καντέρ Σαχίν (2007-10-18 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών (2007-01-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-04-05 00:00:00.0)
Στο πλευρό του Αγάπιου Σαχίνη (2003-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ