Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αρχισε το 17ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Από την έναρξη του Συνεδρίου

Associated Press

Από την έναρξη του Συνεδρίου
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ξεκίνησαν χτες στο Πεκίνο οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στις οποίες παίρνουν μέρος 2.237 αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή. Το άνοιγμα των εργασιών, που διεξάγονται στο Μέγαρο του Λαού, κήρυξε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γου Μπανγκ Γκούο, ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Κίνας και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Χου Ζιντάο, ο οποίος παρουσίασε και τον απολογισμό του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Χου Ζιντάο αφού τόνισε ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων στη χώρα θα πρέπει να «βαθύνει» ακόμη περισσότερο, αλλά πάντοτε μέσα στα πλαίσια της «σοσιαλιστικής δημοκρατίας», υπογράμμισε τις προσπάθειες που έκαναν οι τρεις προηγούμενες γενιές της κεντρικής συλλογικής ηγεσίας στη θεμελίωση και στην ευμάρεια της Νέας Κίνας, ενώ αναφέρθηκε και στην εκπληκτική ανάπτυξη της οικονομίας της.

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε στον ορθό πολιτικό προσανατολισμό και στη διεύρυνση της σοσιαλιστικής δημοκρατίας προκειμένου να εξασφαλίσουμε το καθεστώς των πολιτών ως κυρίων αυτής της χώρας». Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί ο κινητήριος ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος για «τη διαχείριση του συνόλου της κατάστασης και το συντονισμό της δράσης όλων των πλευρών», ενώ επέμεινε στη «συμμετοχή των πολιτών», η οποία όπως υποστήριξε θα επεκταθεί «με συντονισμένο τρόπο».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας εξέφρασε την ευχή να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης και καυτηρίασε τη διαφθορά και την αδιαφορία ορισμένων κομματικών στελεχών, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί αποτελεσματικά η καταστολή της. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να καταπολεμηθούν και να αποτραπούν αυθαίρετες αποφάσεις από μεμονωμένους ανθρώπους ή μειοψηφίες του λαού.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Χου Ζιντάο αναφέρθηκε και στην κατανομή του εισοδήματος, τα προβλήματα που συνδέονται με την απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια, την υγεία και την εκπαίδευση, ενώ πρόσθεσε την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι κινέζικες Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές με βάση την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ζήτησε επίσης από τα 73 εκατομμύρια μέλη του κόμματος και τον κινέζικο λαό να κρατήσουν ψηλά «τη σημαία του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά» στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν «μια μετριοπαθούς ακμάζουσα κοινωνία σε όλους τους τομείς».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Χου Ζιντάο ζήτησε να υπάρξει μια προσέγγιση όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες ώστε να τεθεί ένα επίσημο τέλος στην κατάσταση εχθρότητας και να επικυρωθεί μια ειρηνευτική συμφωνία κάτω από τον όρο της αρχής της ενιαίας Κίνας, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ