Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει η Ράις για βήματα άνευ ουσίας

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Ηρθε η ώρα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, και η Ουάσιγκτον θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της μια τέτοια προοπτική». Αυτό διαβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που έφτασε την Κυριακή στην περιοχή, και υποστήριξε ότι «ο στόχος αυτός είναι μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας Μπους μέχρι το τέλος της θητείας της». Βέβαια, αυτό δε σηματοδοτεί καμία σημαντική αλλαγή στην πάγια στάση των ΗΠΑ ως προς το ζήτημα, η οποία περιφρονεί τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και «θυμάται» το Παλαιστινιακό μόνο όταν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την «εικόνα» της στον αραβικό κόσμο.

Η Ράις συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους. Φέρεται, επίσης, να παρευρέθηκε στην πρώτη χτεσινή συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών που άρχισαν την προσπάθεια εκπόνησης κειμένου, κοινά αποδεκτών, σημείων, που θα αποτελέσουν τη βάση της περαιτέρω διαπραγμάτευσης. Επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας τέθηκε η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, κίνηση που θεωρήθηκε ως «διατήρηση σκληρής στάσης», εκ μέρους του Τελ Αβίβ, αφού η Λίβνι είναι γνωστό ότι επιμένει ιδιαίτερα σε ζητήματα ασφάλειας.

Παρά τις «διακηρύξεις» Ράις, οι διαφωνίες των δύο πλευρών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αγεφύρωτες. Ενδεικτικό είναι ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιδιώκει ένα «γενικόλογο» τελικό κείμενο από την επικείμενη σύνοδο στις ΗΠΑ, ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επιμένει σε σαφείς διατυπώσεις για τα κομβικά ζητήματα (πρόσφυγες, Ιερουσαλήμ, τελικά σύνορα, εποικισμοί) και σε υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος.

Ο Ολμέρτ επανέφερε, χτες, το ενδεχόμενο ισραηλινής αποχώρησης από ορισμένες απομακρυσμένες συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μιλώντας για «αναγκαίες υποχωρήσεις». Ομως η «προσφορά» αυτή, που έχει διατυπωθεί και από άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, είναι πολύ μακριά σε σχέση με το παλαιστινιακό αίτημα για πλήρη αποχώρηση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Ράις, όταν τέθηκαν από δημοσιογράφους τέτοια ζητήματα όπως η επιπλέον προσάρτηση 1,1 χιλιομέτρου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για κατασκευή δρόμου προς την Ιεριχώ, αρκέστηκε να καλέσει σε «αποχή από πράξεις που υπονομεύουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε, δε, ότι «έχουν γίνει αρκετά βήματα, αλλά ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Δεν πρέπει να αναμένεται θεαματική πρόοδος».

Αντίθετα, εξαιρετικά επικριτικός εμφανίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Τζον Ντούγκαρντ εκτίμησε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να αποχωρήσει από το «Κουαρτέτο» γιατί δε «βοηθά σε τίποτε με την παρουσία του εκεί τον παλαιστινιακό λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ