Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε πυρά και ναρκωτικά

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εξαθλιωμένοι και ναρκωμένοι... Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και ειδικά ηρωίνης έχουν αυξηθεί δραματικά, για την ακρίβεια από τη στιγμή που ήρθε «εξ ουρανού η ειρήνη» των ιμπεριαλιστών.

Μία εικόνα παντελώς ξένη ακόμη και για το Αφγανιστάν, που επί 4 δεκαετίες βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, είναι ότι πάνω από 100 χρήστες έχουν καταλάβει και έχουν εγκατασταθεί στο βομβαρδισμένο βρώμικο κτίριο που κάποτε στέγαζε το Κέντρο Πολιτισμού και Επιστήμης στα προάστια της Καμπούλ, καθώς δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 4% του πληθυσμού του Αφγανιστάν είναι εθισμένοι. Από αυτούς, οι 520.000 καπνίζουν κάνναβη, οι 150.000 χρησιμοποιούν όπιο και οι 50.000 είναι εθισμένοι στην ηρωίνη. Από το σύνολο των εθισμένων στα ναρκωτικά, 120.000 είναι γυναίκες και 60.000 παιδιά. Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι το 98% των χρηστών δεν έχουν δουλιά και βρίσκουν τα λεφτά για τη δόση τους ζητιανεύοντας ή κάνοντας περιστασιακές φορτοεκφορτώσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εναέριας επιδρομής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην επαρχία Γουαρντάκ. Επίσης, σε επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Ταλιμπάν και σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη Σπιν Μπολντάκ, στην επαρχία Κανταχάρ, σκοτώθηκαν 10 και τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι. Τέσσερις από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ