Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
24ΩΡΟ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Εικονομάχοι - εικονολάτρες

Ζαχαρίας Φουντουλάκης, συνταξιούχος ΤΕΒΕ, Λάρισα. Από καιρό τώρα διαπληκτίζεται η εκκλησία - με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο - με την ελληνική κυβέρνηση, περί όνου σκιάς. Με κεραυνούς από τον άμβωνα των εκκλησιών, ο αρχιεπίσκοπος που εξαπέλυσε εναντίον των πάντων, εδίχασε το ποίμνιόν του σε χριστιανοταυτοτικούς και αντιχριστιανοταυτοτικούς, διασαλεύοντας τη δημόσια τάξη.

Φέρνω στη μνήμη μου, τους παλιούς και πρόσφατους εμφυλίους διχασμούς: Εικονομάχοι - εικονολάτρες, Βενιζελικοί -αντιβενιζελικοί κτλ., κτλ.

Πιστεύω όμως ακράδαντα, ότι υπάρχουν πολύ πιο ουσιώδη ζητήματα που πρέπει να ασχολείται η εκκλησία και μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος, να υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και να συγκαλεί λαοσυνάξεις. Αναφέρω ενδεικτικά το μέγιστο από όλα που είναι, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από αυτά που διανοούνται και μηχανεύονται ορισμένοι ανώμαλοι πολεμοκάπηλοι για συνέχιση των πολεμικών αναφλέξεων στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανταποδοτικότητα

Νικόλαος Κουρούπης, Μηχανολόγος ΕΜΠ, Κηφισιά. Σατιρίζοντας το ζήτημα της αναγραφής ή όχι - στις νέες ταυτότητες - του θρησκεύματος, σημειώνει: Περισσότερο από μισό αιώνα πληρώνω, με έμμεσους και άμεσους φόρους, υποχρεωτικά την εκκλησία. Δώδεκα χρόνια στο σχολείο κάθε βδομάδα μου εδίδασκαν το μάθημα των θρησκευτικών. Τώρα λοιπόν που μπήκαμε, με τα κριτήρια των Γάλλων και λοιπών «βαρβάρων», στην ΕΕ, τώρα που οι βάρβαροι γνωρίζουν ότι τα δικά μου παιδιά δώδεκα χρόνια διδάσκονται θρησκευτικά, απαιτώ επικαλούμενος την αρχή της ανταποδοτικότητας την:

Υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ευρωπαϊκές ταυτότητες των Ελλήνων και την υποχρεωτική μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ευρωπαϊκές ταυτότητες των υπολοίπων Ευρωπαίων, αφού αυτοί υποχρεωτικά δεν πληρώνουν την εκκλησία. Ακόμη την υποχρεωτική ενημέρωσή μου από τα ΜΜΕ για τις εντολές του Θεού στον αρχιεπίσκοπό μου, υποχρεωτική μη ενημέρωση των «βαρβάρων».

Τέλος, ικετεύω τους Ελληνες μόνιμους κατοίκους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να διδάξουν την αρχή της ανταποδοτικότητας εις τους «βαρβάρους», με την αριστοτελική λογική: - Υποχρεωτικά πληρώνω, υποχρεωτικά αναγράφω. - Υποχρεωτικά δεν πληρώνω, υποχρεωτικά δεν αναγράφω.

Στημένο παιχνίδι

Χριστίνα Βεΐκου, Αθήνα. Ενώ τα προβλήματα στην πατρίδα μας, εσωτερικά και εξωτερικά, πληθαίνουν χωρίς να βρίσκουν λύση, το «παιχνίδι» που έχει στηθεί ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία, πιστεύω, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, ότι είναι «στημένο». Από τη μια μεριά η κυβέρνηση θέλοντας, λέει, να προστατέψει τα «προσωπικά μας δεδομένα», απαγορεύει την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητές μας, ενώ από την άλλη η εκκλησία η οποία φοβάται μην τυχόν και αποβεί «μοιραία» για την παραπέρα ισχύ της εκκλησίας στα δημόσια πράγματα, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, ξεκίνησε τον «ανένδοτο» αγώνα της.

Ετσι πέτυχαν τα δυο «αντιμαχόμενα» μέρη να διχάσουν μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, η οποία να ασχολείται επί μακρόν με το ασήμαντο αυτό θέμα, το οποίο οι δυο εταίροι το ανήγαγαν σε σημαντικό.

Και ενώ η κυβέρνηση θέλει να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του κόσμου για τα όσα δεινά μας επιφυλάσσουν οι ευρωπαϊκές «ενοποιήσεις» μας, η εκκλησία παρουσιάζεται «μπροστάρης» στους λαϊκούς «αγώνες» και «φύλακας - άγγελος» των ιερών και όσιων της χώρας μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρεί την ένταση ενόψει και της Ιεράς Σύνοδου (2000-10-10 00:00:00.0)
Πάνω απ' όλα οι υπογραφές για τις ταυτότητες (2000-09-07 00:00:00.0)
«Δεν είναι ο στόχος σας ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας» (2000-07-05 00:00:00.0)
«Είπα και ελάλησα...» (2000-06-28 00:00:00.0)
Ο χορός καλά κρατεί (2000-06-24 00:00:00.0)
Μετατίθεται για αργότερα η επίλυσή του (2000-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ