Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Συντηρεί την ένταση ενόψει και της Ιεράς Σύνοδου

«Η Εκκλησία δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε εκβιασμούς, ούτε πιέσεις», αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με αφορμή για πολλοστή φορά το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Μάλιστα τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο αρχιεπίσκοπος την παραχώρησε στο νέο μηνιαίο περιοδικό της Εκκλησίας που θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη με τον τίτλο «Τόλμη». Ο Χριστόδουλος παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαμάχη στο ζήτημα των ταυτοτήτων, συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την ένταση των τελευταίων μηνών.

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό, ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας χαρακτηρίζει εκβιαστική την πρόταση να δεχτεί η Εκκλησία τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. «Δε δεχόμαστε ούτε εκβιασμούς ούτε πιέσεις, για να υποταχθούμε ενάντια στη φωνή της συνειδήσεώς μας». Ενώ σ' άλλο σημείο υποστήριξε: «Τη σημερινή κατάσταση δεν την επιδιώξαμε, μας επιβλήθηκε». Εξάλλου, ο αρχιεπίσκοπος, ανέφερε ότι η Πολιτεία επιδιώκει ένα κράτος χωρίς θρησκεία.

Αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας, με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων και τις διαφωνίες που έχουν υπάρξει από τους μητροπολίτες Ζακύνθου, Ιωαννίνων και Θηβών, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «η ύπαρξη τριών διαφωνούντων στην ιεραρχία δε σημαίνει και διάσπαση».

Σήμερα, πάντως, αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου της Ιεραρχίας στη Μονή Πετράκη, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής και αναμένεται να συζητηθούν τόσο το θέμα των ταυτοτήτων, όσο και η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος αναμένεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ανάμεσα στους μητροπολίτες, για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία συλλογής υπογραφών για το θέμα των ταυτοτήτων.

Η εκκλησιαστική περιουσία στο προσκήνιο

Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ιεραρχίας και ειδικών, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Μονή Πετράκη, με θέμα την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Είναι φανερό ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο αρχιεπίσκοπος θέλει να φέρει στην επιφάνεια άλλο ένα πολύ σοβαρό θέμα για την εκκλησία. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη έγινε λόγος για τη δημιουργία ανώνυμων εταιριών που διαχειρίζονται την ακίνητη περιουσία της εταιρίας. Πάντως αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να συμμετέχουν ιδιώτες σ' αυτές τις εταιρίες.

Την άποψή του κατέθεσε και για το θέμα της τρομοκρατίας ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Με δήλωση που έκανε την Κυριακή το πρωί, κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης, στην οποία χοροστάτησε «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της τρομοκρατίας», ανέφερε ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πράξεις κοινού εγκλήματος και κοινωνικής διαστροφής». Ανάμεσα στους άλλους που παρακολούθησαν τη λειτουργία ήταν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξεως Μ. Χρυσοχοΐδης και Παιδείας Π. Ευθυμίου, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπερνς και η χήρα τη Βρετανού ταξιάρχου Στίβεν Σόντερς. Μάλιστα, χτες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε και με τη χήρα του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ