Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Επιχειρηματική» επίσκεψη στη Λετονία

ΡΙΓΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ.-

«Η επιτυχία της επίσκεψής μου στη Λετονία εξαρτάται από τις συμφωνίες που θα πετύχουν οι επιχειρηματίες των δυο χωρών»(!). Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, χαιρετίζοντας χτες στη Ρίγα τις εργασίες οικονομικού φόρουμ στο οποίο μετέχουν επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τη Λετονία. Ο Κωστής Στεφανόπουλος επαναβεβαίωσε στους επιχειρηματίες των δυο χωρών την ελληνική συνδρομή για την ένταξη της Λετονίας στην ΕΕ και τους προέτρεψε να καταβάλλουν προσπάθειες για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είχε χτες επίσημες διαβουλεύσεις με τη Λετονή ομόλογό του Βάιρα Φραϊμπέργκα για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Ρίγας σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας και παράλληλα επαναβεβαίωσε τη συνδρομή της Ελλάδας στο αίτημα της Λετονίας για ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές. Η Β. Φραϊμπέργκα ανέπτυξε στον Κ. Στεφανόπουλο τις προσπάθειες της Λετονίας στον οικονομικό τομέα προκειμένου να πετύχει την ένταξή της στην ΕΕ (σ.σ. η Λετονία περιλαμβάνεται στο δεύτερο κύμα της διεύρυνσης). Ο Κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Λετονίας να επιδιώκει την ένταξή της σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και χαιρέτισε τις προόδους που έχει καταβάλει η βαλτική αυτή Δημοκρατία για την επίτευξη των στόχων της. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο Κωστής Στεφανόπουλος ανέφερε ότι εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ένταξης των τριών χωρών της Βαλτικής στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ η Β. Φραϊμπέργκα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθει η ώρα που η ίδια και ο Κωστής Στεφανόπουλος θα σφίξουν τα χέρια ως Πρόεδροι δυο χωρών που θα ανήκουν στους ίδιους οργανισμούς.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος (ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Εξωτερικών Αγγελική Λαΐου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στη Λετονία και την Εσθονία) τόνισε ότι «η οικονομική παρουσία της Ελλάδας στις χώρες της Βαλτικής είναι αναντίστοιχη με το πολιτικό μας κύρος στην περιοχή και αυτό διευκολύνει τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων». Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι μετά την κύρωση μιας συμφωνίας οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, προωθείται συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας - η οποία είναι παρόμοια και για τις τρεις βαλτικές χώρες - που θα διευκολύνει την περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ