Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΟΕΝ
Μια φωνή, μια - ιμπεριαλιστική - γραμμή
  • Την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στη Χάγη υποστήριξαν οι δύο υπουργοί Αμυνας
  • Σε ρόλο πλασιέ των αμερικανικών πολυεθνικών ο Γ. Κοέν δήλωσε ικανοποιημένος γιατί οι ΗΠΑ αποτελούν τον κύριο προμηθευτή του εξοπλισμού της Ελλάδας

Με μια «φωνή» και μια «γραμμή» εμφανίστηκαν οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Ελλάδας τόσο για τον τρόπο επιβολής της νέας τάξης στα Βαλκάνια, όσο και για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη «οι δύο στενοί φίλοι», κατά την έκφραση του Γ. Κοέν, εξέφρασαν με σαφή τρόπο τη βούληση των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επέμεινε ότι ο Σλ. Μιλόσεβιτς «πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης», ενώ ταυτόχρονα αποφάνθηκε ότι «δεν μπορεί να διαδραματίσει πλέον ηγετικό ρόλο», γιατί «δεν έχει πια καμία ικανότητα και έχασε την εξουσία και κάθε πολιτική πυγμή»! Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συνεχίζουμε να πιέζουμε, ώστε ο Μιλόσεβιτς να παραμείνει στη συνείδησή μας ως υπόδικος για εγκλήματα πολέμου» και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα παραμείνουν οι κυρώσεις που «στόχο έχουν τον ίδιο τον Μιλόσεβιτς». Ταυτόχρονα, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι «να βοηθήσουμε τον πρόεδρο Κοστούνιτσα να σταθεροποιήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σταθεροποιήσει τη στήριξή του, καθώς επίσης και να προχωρήσει σε εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αφού επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική θέση περί πλήρους υποστήριξης του Κοστούνιτσα, αναφερόμενος στην «τύχη» του Μιλόσεβιτς είπε ότι ο σερβικός λαός «έχει τη δική του ευαισθησία για να αντιμετωπίσει ευθύνες, λάθη και τραγικές εξελίξεις που υπήρξαν στο παρελθόν»(!), αλλά πρόσθεσε η διεθνής κοινότητα παραμένει στη στάση που είχε στο παρελθόν απέναντι στον Μιλόσεβιτς «ως μια επιπρόσθετη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν».

Οι δύο υπουργοί δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους γιατί το ΝΑΤΟ απέκτησε ένα βασικό εργαλείο για την επιβολή της νέας τάξης στα Βαλκάνια, την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, ενώ ο Γ. Κοέν δεν παρέλειψε να πλέξει, ακόμα μια φορά, το εγκώμιο της κυβέρνησης για την ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια «αποστέλλοντας περισσότερους από χίλιους στρατιώτες στη δύναμη της KFOR» και τον ηγετικό ρόλο της στην «ειρηνική αλλαγή της κυβέρνησης του Βελιγραδίου».

Εκεί, όμως, που ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας έδειξε ευτυχισμένος ήταν στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας. «Χαίρομαι, είπε, που η Ελλάδα εξακολουθεί να προσβλέπει στις ΗΠΑ ως τον κύριο προμηθευτή του αμυντικού της εξοπλισμού». Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση έσπευσε ως άψογος πλασιέ του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος να παρουσιάσει και τα «πλεονεκτήματα» των αμερικανικών όπλων. «Εμείς, είπε, έχουμε τα καλύτερα προϊόντα στις καλύτερες τιμές και κυρίως το ότι τα προϊόντα μας εγγυώνται την ενδοεπιχειρησιακή τους χρήση, μέσα στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, πράγμα που όλοι επιθυμούμε και προσβλέπουμε ως εκ τούτου, στην Ελλάδα στο να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ