Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Μονόδρομος ο αγώνας για την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων

Κάλεσμα του Γ. Σκιαδιώτη προς τους σιδηροδρομικούς να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ ενάντια στο διαμελισμό του ΟΣΕ, στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων και του προσωπικού του

Στον ΟΣΕ οι εξελίξεις ιδιωτικοποίησης είναι ραγδαίες. Ηδη έχει προχωρήσει ο διαχωρισμός της υποδομής του Οργανισμού από την εκμετάλλευση, έχουν συσταθεί οι θυγατρικές και επίκειται η πλήρης απελευθέρωση, σε πρώτη φάση των εμπορευματικών μεταφορών και στη συνέχεια και των επιβατικών. Υπ' αυτές τις συνθήκες το μέλλον του ΟΣΕ προδιαγράφεται ζοφερό, ενώ ιδιαίτερα δυσμενείς θα είναι οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους, οι οποίοι ήδη πλήττονται τα τελευταία χρόνια από την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τα παραπάνω προκύπτουν σαφέστατα και από τη σύντομη ομιλία του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών στο 32ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «εκσυγχρονίσει και να κάνει ανταγωνιστικό τον ΟΣΕ», ξεκαθαρίζοντας ότι «βασικό όπλο» αυτής της προσπάθειας είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου που ψήφισε το 2005 η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ. Του νόμου, δηλαδή, που προβλέπει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την κατάρτιση νέων Κανονισμών Εργασίας, προσλήψεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κλπ. Για να δικαιολογήσει την επιβολή αυτής της αντεργατικής πολιτικής, ο υπουργός πρόβαλε την «ανάγκη για σεβασμό των χρημάτων των φορολογουμένων», επιχειρώντας έτσι έμμεσα να καταστήσει υπεύθυνους τους εργαζόμενους για τη σημερινή εικόνα του ΟΣΕ. Καταλήγοντας ο υπουργός είπε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο που θα έχει «διά ταύτα» και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να επισημάνει, ωστόσο, με νόημα ότι «στις δημοκρατίες την τελική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση».

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό στο συνέδριο της ΠΟΣ απηύθυνε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Τόνισε ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Χαρακτήρισε αντιδραστικές τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα (Ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, εργασιακές σχέσεις, κλπ.), επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι χωρίς να χαθεί χρόνος πρέπει να αξιοποιήσουν τα θετικά στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος και να οργανώσουν σε όλα τα μέτωπα την αντίστασή τους, με πρώτο απ' όλα το Ασφαλιστικό. Οπου η κυβέρνηση και οι εργοδότες, αξιοποιώντας για μια ακόμα φορά την προδοτική στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιχειρούν με Δούρειο Ιππο τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο να σπρώξουν ακόμα πιο βαθιά το αντιασφαλιστικό μαχαίρι στο σώμα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις του ΚΚΕ για το σιδηρόδρομο και γενικότερα τις μεταφορές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύστασης ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου φορέα στις μεταφορές, ο οποίος θα λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτόν.

Καταλήγοντας ο Γ. Σκιαδιώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ ενάντια στο διαμελισμό του ΟΣΕ, στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων και του προσωπικού του. Στην κατεύθυνση αυτή - τόνισε - το ΚΚΕ θα βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα, στο συνδικαλιστικό κίνημα, εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου να ματαιωθούν τα κυβερνητικά σχέδια και να δημιουργηθούν οι πολιτικοκοινωνικές προϋποθέσεις για έναν ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και με φιλολαϊκή λειτουργία ΟΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ