Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Σχεδιάζουν κατάργηση του επιδόματος ανεργίας

Δημοσιοποιήθηκε χτες από την κυβέρνηση η Εκθεση για την υλοποίηση του Προγράμματος

Το αντιδραστικό μέτρο της περικοπής του επιδόματος ανεργίας, για όσους ανέργους δεν αποδεχτούν, για δικούς τους λόγους, τις κακοπληρωμένες συνήθως θέσεις εργασίας που τους προτείνει ο ΟΑΕΔ, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Ειδικότερα, στην Εκθεση Εφαρμογής 2007 του λεγόμενου Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και στο κεφάλαιο για την Απασχόληση (εκσυγχρονισμός του πλαισίου επιδότησης ανέργων) αναφέρεται: «Εντός του τρέχοντος έτους ψηφίζεται διάταξη που προβλέπει ότι ο άνεργος που, δυο φορές, δεν αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο, ή δε δέχεται να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ για την ταχύρυθμη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, χάνει την αξίωση για επιδότηση και την ιδιότητα του ανέργου για την τακτική επιδότηση ανεργίας». Το χάνει επίσης και ο άνεργος εκείνος που δε δέχεται εργασία σε απόσταση «30 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, και παρά τις μέχρι σήμερα αοριστίες και γενικολογίες της κυβέρνησης, «προ των πυλών» είναι η θέσπιση της ρήτρας καυσίμων για τη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας! Σύμφωνα με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζεται ήδη το σχετικό μέτρο, σύμφωνα με το οποίο η τιμολόγηση θα ενσωματώνει και θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών. Το ζητούσε επίμονα η ΔΕΗ, αλλά η κυβέρνηση απέφευγε να πάρει σαφή θέση και αποφάσεις, επειδή η επιβάρυνση στα τιμολόγια προβλέπεται θεαματική και άμεση από τη στιγμή της εφαρμογής του μέτρου.

Στην Εκθεση Προόδου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, παρατίθεται το σύνολο των άκρως ανθυγιεινών, αντιδραστικών πολιτικών, που συγκροτούν την περιβόητη στρατηγική της Λισαβόνας, ενώ πρόκειται να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αξιολογηθεί. Στο πολυσέλιδο κείμενο γίνεται μια εκτενής αναφορά για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ανά τομέα και κατά υπουργείο στους στόχους που άπτονται της στρατηγικής της Λισαβόνας, η οποία το 2000 είχε θέσει το φιλόδοξο στόχο ως το 2010 το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να γίνει το ανταγωνιστικότερο διεθνώς... Στα πλαίσια αυτά η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της αποτελούμενης από 8 κεφαλαία έκθεσης, παρουσιάζει το ...έργο πολιτικής που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, με κριτήριο πάντα την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, επαναδιαβεβαιώνει τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι σε εργοδοσία και Ευρωπαϊκή Ενωση να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενη την ανάγκη το συνταξιοδοτικό σύστημα να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο... Υπενθυμίζει ότι συστάθηκε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (η γνωστή επιτροπή Αναλυτή) με αντικείμενο τη μελέτη του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ προσθέτει ότι η μελέτη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

Εκτενής αναφορά υπάρχει για τη δημοσιονομική πολιτική του 2007 και τις προοπτικές του 2008, τις ανατροπές που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση στη Δημόσια Διοίκηση, με αιχμή την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στο κεφάλαιο για το επιχειρηματικό περιβάλλον παρατίθενται όλα τα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί με στόχο την προώθηση της περιβόητης πολιτικής απελευθέρωσης των αγορών (είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων) σε τομείς όπως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διεθνών διασυνδέσεων, θαλάσσιες μεταφορές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Στα επιμέρους κεφάλαια, παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε κάθε αγορά ξεχωριστά. Απολογισμός γίνεται επίσης για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων από το 2004 έως και σήμερα, χωρίς όμως να υπεισέρχονται σε αναφορές για «καυτά» θέματα, όπως αυτό της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να τσακιστεί η θρασύτατη κυβερνητική προπαγάνδα (2010-08-14 00:00:00.0)
Πανεπιστημιακή "Αθηνά" (1999-03-27 00:00:00.0)
Η ανεργία και η λιτότητα είναι πλάνη! (1999-03-11 00:00:00.0)
Ζητά και "ρέστα" η ΑΓΕΤ! (1998-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ