Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
Φτηνό... κυβερνητικό «κουτόχορτο»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της κτηνοτροφίας

Με κατάρρευση απειλούνται όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων, αλλά η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντός στην απάντησή του δεν ανέφερε κανένα πρακτικό μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων. Ο Αλ. Κοντός παραδέχτηκε το κύμα ακρίβειας στις ζωοτροφές και το απέδωσε στη μεγάλη αύξηση της τιμής των δημητριακών διεθνώς, εξαιτίας της κακοκαιρίας αλλά και τη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων δημητριακών για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα δώσει νωρίτερα την εξισωτική αποζημίωση και σε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα θα ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τους αγρότες να έχουν ρευστότητα για να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές τις ζωοτροφές...

Από την απάντηση του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει κανένα μέτρο για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι οδηγούνται στην καταστροφή, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αχ. Κανταρτζής. Υπογράμμισε ότι ο Αλ. Κοντός απλώς περιέγραψε την κατάσταση και δεν είπε το παραμικρό για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι το μεγάλο κόστος από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

Η αιτία της κατάστασης, είπε, είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική με τον εκφυλισμό των τιμών παρέμβασης και με την αγρανάπαυση σε επίπεδο όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδήγησε στη συρρίκνωση των καλλιεργειών και την έκρηξη των τιμών. Η χώρα μας, τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής, εκτός των άλλων, ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών έχει τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ζωοκομικών προϊόντων. Οσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση ο βουλευτής είπε ότι είναι λεφτά που ούτως ή άλλως θα έπαιρναν οι αγρότες και δε συνιστούν μέτρο για το πρόβλημα με τις τιμές των ζωοτροφών. Οι κτηνοτρόφοι, κατέληξε, πρέπει εκτός των άλλων να διεκδικήσουν δυναμικά την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών και την προστασία της εγχώριας παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ