Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διασταυρωτικοί έλεγχοι για το ΦΠΑ

Την αποτελεσματικότητα των φορο-ελεγκτικών μηχανισμών διαφημίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην προσπάθεια να δώσει έμφαση στην περιστολή της επίσημης φοροδιαφυγής. Η ουσία όμως βρίσκεται στην ίδια την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία στέκεται απλόχερη σε ό,τι αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ με το άλλο χέρι συνεχίζει να φορτώνει πρόσθετα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα. Στο απυρόβλητο παραμένουν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι έχουν φεσώσει την Εφορία με περισσότερα από 15 δισ. ευρώ.

Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων τα οποία δείχνουν φοροδιαφυγή - μη απόδοση ΦΠΑ και από μεγάλες επιχειρήσεις. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι της ΓΓΠΣ έδειξαν τα παρακάτω:

  • 7.000 περίπου επιχειρήσεις (βιβλία Γ' κατηγορίας) ενώ υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για το 2005, δεν υπέβαλαν τις τέσσερις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ Απρίλη, Μάη, Ιούνη και Ιούλη 2007.
  • 57.000 περίπου επιχειρήσεις (βιβλία Β' κατηγορίας) ενώ υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για το 2005, δεν υπέβαλαν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ β' τριμήνου 2007.
  • 5.500 περίπου επιχειρήσεις που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2007, δεν υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2006.
  • 10.500 περίπου επιχειρήσεις που υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ 2006, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2007.
  • 10.000 περίπου επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν ούτε δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2007, ούτε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2006.
  • Από άλλες διασταυρώσεις στοιχείων προέκυψε ότι 420 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής (πάνω από 8 μέτρα) δε δήλωσαν τα σκάφη.

Ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας παρουσίασε χτες το «ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών» (λεγόμενο ELENXIS), το οποίο, όπως είπε, καλύπτει πλήρως τον ελεγκτικό κύκλο, δηλαδή τη σχεδίαση - διαχείριση των ελέγχων και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ