Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το λόγο έχουν οι φοιτητές

Καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι αγώνες για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών θα συνεχιστούν, κάποιοι σπεύδουν συνειδητά ή ασυνείδητα να αναλάβουν ρόλους που αντικειμενικά λειτουργούν ως υπονόμευση. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ήδη ένα δείγμα: Ορισμένοι βάλθηκαν να κάνουν το παν για να διασπάσουν την ενότητα των φοιτητικών συλλόγων και να δυσκολέψουν τον μεταξύ τους συντονισμό, ενώ κάποιοι άλλοι, δίπλα στους προηγούμενους, προσπάθησαν να τρενάρουν και να αποτρέψουν τις αγωνιστικές διεργασίες των συλλόγων. Ο λόγος για τις παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «βγάζουν λάδι» την κυβέρνηση και πλάι σε αυτούς οι ΕΑΑΚ - Αγωνιστικές Κινήσεις - Δίκτυο να καταφεύγουν σε καθαρά διασπαστικές κινήσεις.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα στάσης, που τελικά έριξε νερό στο μύλο όσων θέλουν να υπονομεύσουν τον αγώνα για μία Παιδεία που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, είναι η πρεμούρα των ΕΑΑΚ - Αγ. Κινήσεων - Δικτύου να μην μπει στην κεφαλή της πορείας το πανό των συλλόγων με σύνθημα που αποφασίστηκε από κοινού από τους εκπροσώπους των συλλόγων και η απόφασή τους στη συνέχεια να πάρουν όλα κι όλα 100 άτομα για να δείξουν πως γίνεται και δεύτερη πορεία, πέρα απ' αυτήν που ήδη έκαναν οι σύλλογοι. Η στάση αυτή χρησιμοποιήθηκε «μια χαρά» από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», που έσπευσε με σχόλιό της να μιλήσει για δύο χωριστές πορείες στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα - γράφει ο συντάκτης της - εξαιτίας του συνθήματος του ΚΚΕ που ήθελε - λέει - να βάλει η ΠΚΣ στο πανό... Πού το βρήκε αυτό; Οσοι ήμασταν μπροστά ακούσαμε με τα αυτιά μας μέλη των ΕΑΑΚ να παραδέχονται ότι το σύνθημα είχε συνδιαμορφωθεί. Ποιο ήταν το σύνθημα; «Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Οχι στο νόμο - πλαίσιο. Παλεύουμε για δημόσια Παιδεία. Διεκδικούμε πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα». Αν κάποιοι νιώθουν λερωμένη τη φωλιά του πολιτικού τους φορέα, σε σχέση με τους καθαρούς στόχους που περιέχει το σύνθημα, πρόβλημά τους. Δε δικαιούνται, όμως, να καταφεύγουν σε αντικομμουνισμό για ένα στόχο πάλης που το φοιτητικό κίνημα έχει υιοθετήσει και τον παλεύει δυναμικά.

Η απάντηση πρέπει να δοθεί από τους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους. Γιατί, για να μπορέσει ο συντονισμός να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να αποτρέπεται κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων. Πρέπει να μην επιτύχει οποιαδήποτε απόπειρα νόθευσης της αγωνιστικής διάθεσης, γιατί κάτι τέτοιο, πέρα από την υπονόμευση των αγώνων, οδηγεί ταυτόχρονα και στην απογοήτευση και τελικά στην απαξίωση των μαζικών διαδικασιών και της αξίας της πάλης. Το πρώτο βήμα έγινε με τη συνάντηση συντονισμού των συλλόγων. Επεται συνέχεια...


Μ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν στις 18 Μάη χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας!» (2022-04-06 00:00:00.0)
Δυναμώνει το συντονισμένο μπλοκ φοιτητικών συλλόγων (2019-11-14 00:00:00.0)
Σημαντική άνοδος της Πανσπουδαστικής (2003-05-30 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης των φοιτητικών συλλόγων (1997-10-23 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα τα συνέδρια ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ (1997-05-22 00:00:00.0)
Πάλι πρώτες και ενισχυμένες οι ΠΚΣ (1997-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ