Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητείται Β. Ουγκό να περιγράψει την αθλιότητα

Σχολεία που φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου

Από την περιοδεία στο «Σικιαρίδειο»
Από την περιοδεία στο «Σικιαρίδειο»
Παιδιά με ειδικές ανάγκες που «εκπαιδεύονται» σε δωμάτια - κλουβιά των τριών τετραγωνικών μέτρων σε κτίρια χτισμένα με καρκινογόνο αμίαντο. Διοικήσεις ειδικών σχολείων που για χρόνια «εκλιπαρούν» τις κυβερνήσεις για χρηματοδότηση για το εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό που έχουν ανάγκη, χωρίς αποτέλεσμα και οδηγούνται στην υπολειτουργία και τη συρρίκνωση. Ενώ, την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης γιατί δεν υπάρχουν δομές για να ενταχθούν.

Αντιμέτωπη με αυτή την εικόνα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, ήρθε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, που επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, επισκέφτηκε το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στο Ηράκλειο, το «Στουπάθειο» Ιδρυμα στο Χαλάνδρι και το «Σικιαρίδειο» Ιδρυμα ειδικής αγωγής και επαγγελματικής κατάρτισης στο Μαρούσι.

Το ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου, όπου φοιτούν 65 παιδιά αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (για να βγει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απαιτούνται πέντε ακόμα εκπαιδευτικοί και πέντε άτομα επιστημονικό προσωπικό), σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και κτιριακά προβλήματα. Ομως, όπως σε όλα τα ΕΕΕΕΚ της χώρας, δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού και έτσι οι ανάγκες καλύπτονται μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με ωρομίσθιους και αναπληρωτές.

Η διαρκής δραματική έλλειψη σε παιδαγωγούς και προσωπικό, οδηγεί και το «Στουπάθειο» Ιδρυμα (παράρτημα του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας) στη συρρίκνωση. Τρεις τάξεις έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα εργαστήρια υφαντουργικής και χειροτεχνίας, γιατί οι εργαζόμενοι που δούλευαν εκεί συνταξιοδοτήθηκαν και ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν. «Παλιότερα στο "Στουπάθειο" φοιτούσαν 80 παιδιά. Φέτος έχουμε μόνο 30. Δεν μπορούμε να δεχτούμε παιδιά γιατί δεν έχουμε προσωπικό», επισήμανε η διευθύντρια του σχολείου Γεωργία Ευθυμιοπούλου.

Τα κτίρια είναι γεμάτα αμίαντο

Πραγματική βόμβα αποτελεί και η κατάσταση των κτιρίων. Τάξεις του σχολείου στεγάζονται ακόμα και στο παλιό γκαράζ της βίλας που παραχώρησε η οικογένεια Στουπάθη για να γίνει το σχολείο, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους τα κτίρια είναι σκεπασμένα με πλάκες αμίαντου! «Εχουμε αμίαντο σε πάρα πολλά σημεία. Το φωνάζουμε και το ξαναφωνάζουμε, η Νομαρχία έχει κάνει τρεις φορές εκθέσεις, αλλά δε γίνεται τίποτα», τόνισε η διευθύντρια. Σε αυτές τις συνθήκες όμως το ΚΨΥ σχεδιάζει τη συστέγαση στον ίδιο χώρο και Μονάδας για παιδιά με αυτισμό που σήμερα στεγάζεται στην Αγία Παρασκευή. Πάντως, και τα υλικά που χρειάζονται για τα λειτουργούντα εργαστήρια (οικοκυρικής κ.ά.) το σχολείο τα εξασφαλίζει από χορηγούς και φιλάνθρωπους.

«Εκλιπαρούμε την πολιτεία για χρηματοδότηση. Οταν στέλνουμε έναν προϋπολογισμό στο υπουργείο και τον πετσοκόβουν τι να κάνουμε; Μας κάνουν "μπαλάκι" ανάμεσα στη Νομαρχία και το υπουργείο. Και στο τέλος μας λένε να βρούμε χορηγούς», υπογράμμισε ο Μανώλης Σιγουράκος, διευθυντής του «Σικιαρίδειου», τελευταίος σταθμός της περιοδείας.

Δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου σχολεία

«Τα ειδικά σχολεία και εργαστήρια δεν μπορεί να λειτουργούν με φιλανθρωπίες και χορηγούς», τόνισε η Β. Νικολαΐδου και επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου ειδικά σχολεία και επαγγελματικά εργαστήρια για την εκπαίδευση και ολοκληρωμένη φροντίδα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. «Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη ζωή, όπως και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», υπογράμμισε στους εργαζόμενους και τους κάλεσε στους αγώνες των ταξικών δυνάμεων για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση των διευθύνσεων στο 1ο και 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, που αρνήθηκαν το αίτημα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ να τα επισκεφτεί. Εχουν να κρύψουν κάτι, ή νιώθουν συνένοχες στην αθλιότητα; Σε κάθε περίπτωση, η άρνησή τους είναι απαράδεκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ