Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Χώροι ασύστολης κερδοσκοπίας με κυβερνητική σφραγίδα

Με τον ισχυρισμό ότι τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι εκτός της εκπαιδευτικής βαθμίδας, η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Σ. Ταλιαδούρου δηλώνει ότι θα συνεχίσει την πολιτική της πλήρους υποβάθμισης και απαξίωσής τους, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει και τα δίδακτρα που πληρώνουν σήμερα οι σπουδαστές.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης, ζητώντας την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος, τα οποία διαπίστωσε από πρώτο χέρι μετά από περιοδείες που έκανε σε διάφορα δημόσια ΙΕΚ.

Ο Σ. Ταλιαδούρος ισχυρίστηκε ότι τα ΙΕΚ δίνουν απλώς επαγγελματική κατάρτιση και λειτουργούν ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπερασπίστηκε την καταβολή των διδάκτρων που φθάνουν τα 367 ευρώ για κάθε σπουδαστή, λέγοντας απλώς ότι τα ΙΕΚ δεν είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα και για αυτό έχουν πολύ χαμηλά δίδακτρα, ενώ χορηγούνται και αρκετές υποτροφίες. Για την έλλειψη των βιβλίων είπε ότι προτιμούνται οι σημειώσεις προκειμένου τα προγράμματα να είναι πιο ευέλικτα, ενώ για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών είπε ότι αυτή επιδοτείται με 800 ευρώ και όσοι την πραγματοποιούν έχουν ασφάλιση στο ΙΚΑ. Οσο δε για τους ωρομίσθιους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των εκπαιδευτών, είπε ότι προτιμούνται οι ωρομίσθιοι για να είναι πιο ευέλικτη η κατάρτιση των σπουδαστών.

Η απάντηση του υφυπουργού έδειξε ότι θα συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ΙΕΚ, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Πρωτούλης. Θα συνεχιστούν, είπε, τα δίδακτρα, οι ωρομίσθιοι και γενικότερα το κατάντημα αυτών των Ινστιτούτων. Με ευθύνη της κυβέρνησης, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εμπόριο όπου κερδοσκοπούν ασύστολα διάφοροι. Για το είδος της κατάρτισης επικαλέστηκε διαφημιστικό φυλλάδιο στο οποίοι διαφημίζονται τομείς όπως το ταϊλανδέζικο ή το σουηδικό μασάζ ή το στάιλινγκ νύφης!

Εμείς είπε κατηγορηματικά θα βρεθούμε δίπλα στους σπουδαστές των ΙΕΚ και θα διεκδικήσουμε τη θέσπιση δημόσιων και δωρεάν τεχνικών σχολών υψηλού επιπέδου όπου θα φοιτούν οι μαθητές που το επιθυμούν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Λύκειο. Θα αντιπαλέψουμε τη σημερινή κατάσταση όπου μόνο ένας στους επτά σπουδαστές πιστοποιεί τις σπουδές του, ενώ από τους 60.000 απόφοιτους όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστοι βρήκαν δουλιά συναφή με το αντικείμενο της κατάρτισής τους.

Με την Ερώτηση ζητούνταν η κατάργηση των διδάκτρων, η χορήγηση δωρεάν βιβλίων, η μονιμοποίηση των καθηγητών και η πλήρως αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά προβλήματα στα ΙΕΚ Πειραιά και γύρω Δήμων (2008-03-29 00:00:00.0)
«Εχετε δύναμη να αλλάξετε τα πράγματα» (2007-10-24 00:00:00.0)
Δικαίωμα η επαγγελματική εκπαίδευση (2007-10-17 00:00:00.0)
Τα πράγματα αλλάζουν με αγώνα (2007-10-12 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ΙΕΚ (2007-10-10 00:00:00.0)
Πολλά τα προβλήματα των δημόσιων ΙΕΚ (2003-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ