Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στριμωγμένος ο Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στις επικίνδυνες προκλήσεις του αντιδραστικού προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε αποφάσισε να απαντήσει ο «Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος» (συμμαχία αριστερών κομμάτων όπου συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ) με προσφυγή στην Εισαγγελία αναφορικά με τις δηλώσεις Ουρίμπε περί υποψηφίων του Πόλου που στηρίζουν «τρομοκρατικές ομάδες», υπονοώντας τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-FARC (το αντάρτικο κίνημα που για 40 και πλέον χρόνια πολεμάει την αστική κρατική τρομοκρατία).

Κατόπιν του αιτήματος, ο γενικός εισαγγελέας, Εντγκάρδο Μάγια, καλεί σε απολογία τον Ουρίμπε όσον αφορά τις δηλώσεις του «να μην ψηφίσουν οι Κολομβιανοί τους υποψηφίους των τρομοκρατών και των ανταρτών». Ο Ουρίμπε επίσης καλείται να δώσει εξηγήσεις στο Κογκρέσο μετά από αίτημα του Πόλου, για την παράνομη πολιτική του δραστηριότητα και τις διασυνδέσεις του με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες. Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται και πλέον δεν αφορούν μόνο πολιτικούς του στενού κύκλου του Ουρίμπε - 14 είναι ήδη στη φυλακή - αλλά και τον ίδιο τον Ουρίμπε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ροντρίγκο Γκράντα, στέλεχος των FARC (πρώην κρατούμενος του κράτους που απελευθερώθηκε, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει), βρίσκεται στη Βενεζουέλα με στόχο την επίτευξη μιας ενδεχόμενης συνάντησης του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, με την ηγεσία των FARC.

Τέλος, η Κολομβιανή γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα, που έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίτευξη της συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής (των κρατουμένων του κράτους και του αντάρτικου), βρέθηκε πάλι στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με το στέλεχος των FARC, Σιμόν Τρινιδάδ, που κρατείται σε αμερικανικές φυλακές μετά την έκδοσή του εκ μέρους της Κολομβίας, αφού πρώτα τον απήγαγε σε έδαφος της Βενεζουέλας. Η Κόρδοβα αρνήθηκε να σχολιάσει ή να δώσει πληροφορίες περί «προόδου» των διαπραγματεύσεων. Εντούτοις, αποκάλυψε ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση του προέδρου Τσάβες με τους FARC θα πραγματοποιηθεί σύντομα στη Βενεζουέλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ