Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανέρχονται οι συζητήσεις για «διεθνή δύναμη»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Οσο συνεχίζονται, παρά τα εμπόδια και τις διαφωνίες, οι, διαφόρων ειδών, συζητήσεις ενόψει της διεθνούς συνόδου που η Ουάσιγκτον προετοιμάζει για το Μεσανατολικό, τόσο έρχονται στην επικαιρότητα, με ολοένα και εντονότερο τρόπο, τα σενάρια περί ανάπτυξης διεθνούς δύναμης μεταξύ των παλαιστινιακών εδαφών και του Ισραήλ. Η ιδέα, βέβαια, δεν είναι καινούρια.

Είχε αρχικώς συζητηθεί πριν από μερικά χρόνια και ορισμένες απόπειρες εφαρμογής της έχουν, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή. Στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, Ευρωπαίοι παρατηρητές έχουν αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων, ενώ υπάρχει Αμερικανός συντονιστής «ασφαλείας», που «επιβλέπει» τις όποιες απόπειρες συνεργασίας μεταξύ των παλαιστινιακών και των ισραηλινών δυνάμεων. Τώρα, η συζήτηση επανέρχεται διά μέσου των διεθνών ΜΜΕ και φέρεται να παρουσιάζεται ως πιθανότερη πρόταση προς διατύπωση, η ανάπτυξη, κατ' αρχάς, στη Δυτική Οχθη μιας «διεθνούς δύναμης, που θα απαρτίζεται από Αμερικανούς, Ευρωπαίους και άνδρες χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αν είναι δυνατόν μουσουλμάνων, π.χ. Τούρκων».

Εντός παλαιστινιακών εδαφών, πάντως, χθες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα της «Χαμάς». Συγκεκριμένα, δύο σημαίνοντα στελέχη της οργάνωσης στη Δυτική Οχθη κάλεσαν τους δημοσιογράφους για να εκφράσουν «δυσφορία» σχετικά με δηλώσεις συναδέλφων τους από τη Γάζα, οι οποίοι υποστήριζαν ότι «θα έρθει ο καιρός που η "Χαμάς" θα ελέγχει πλήρως την εξουσία και στη Δ. Οχθη». Κατέστησαν σαφές ότι η «Χαμάς» στη Δ. Οχθη δεν έχει κανένα τέτοιο σχέδιο, ούτε πρόθεση.

Τέλος, ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, χθες, από ισραηλινά πυρά, κοντά στον καταυλισμό Μπουρέιγ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ