Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η διείσδυση στα Βαλκάνια

Τα ψηλά περιθώρια κέρδους και επιτοκίων και τα γενικότερα οικονομικά μεγέθη στις καπιταλιστικά ημιαναπτυγμένες αγορές των βαλκανικών κρατών είναι το στοιχείο που έχει ανοίξει την όρεξη των ξένων τραπεζών που διαγκωνίζονται στην περιοχή κατακτώντας ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Σχετική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σε επίσημο έντυπο της Τράπεζας της Ελλάδος (στοιχεία έτους 2004) εμφανίζει τα παρακάτω:

  • Στο τέλος του 2004 οι ξένες τράπεζες είχαν αποκτήσει τον έλεγχο σε περισσότερες από τις μισές τράπεζες έναντι του 8,6% το έτος 1995.
  • Το μερίδιο αγοράς των ξένων τραπεζών από 40% το 1999 αυξήθηκε σε 66% το 2004. Ανάλογα με τη χώρα κυμαίνεται από 37,7% (Σερβία - Μαυροβούνιο) μέχρι 91,2% (Κροατία).
  • Τα δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονται κατά πολύ σε σύγκριση με τα κράτη της ΕΕ, γεγονός που στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης υπόσχεται μεγαλύτερα μελλοντικά κέρδη στα Βαλκάνια. Το ποσοστό αυτό στην ΕΕ διαμορφώνεται σε 115% του ΑΕΠ και είναι τριπλάσιο με τετραπλάσιο σε σχέση με τα βαλκανικά κράτη, όπου κυμαίνεται από 25% μέχρι 35% του ΑΕΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ