Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Κοντός ο... φερετζές της σύνδεσης

Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τις καταστροφικές εντολές της ΕΕ

Στη ρότα της εφαρμογής του αρνητικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθόρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστά σύνδεσης και αποσύνδεσης της επιδότησης για χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και τη βιομηχανική ντομάτα και για τα υπόλοιπα (σταφίδα, συμπύρηνο ροδάκινο, μεταποιημένα αχλάδια και σύκα) 100% αποσύνδεση.

Με βάση τις σχετικές πληροφορίες, για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια καθορίστηκε 60% συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ (ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι 100%) και 40% αποσυνδεμένο και για τη βιομηχανική ντομάτα 30% συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ (ο κανονισμός επέτρεπε μέχρι 50% και 70% αποσυνδεμένο). Για το συνδεδεμένο πριμ στα δύο αυτά προϊόντα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τέθηκε και πλαφόν στρεμματικής απόδοσης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έπρεπε μέχρι χτες να στείλει το σχετικό «ραπόρτο» στην Κομισιόν, πράγμα που έκανε, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσει δημόσια τίποτα... Οσον αφορά τις περιόδους αναφοράς, υπάρχει περιθώριο μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη να καθοριστούν και να δηλωθούν στην Κομισιόν.

Το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση εφαρμόζει τις ολέθριες εντολές της ΕΕ και στον τομέα των οπωροκηπευτικών κι όπως φαίνεται το πρώτο πλήγμα θα το δεχτεί άμεσα η σταφίδα και στη συνέχεια η βιομηχανική ντομάτα και τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια. «Πληγές» θα ανοίξουν και για το συμπύρηνο ροδάκινο. Κι όπως επίσης δείχνουν τα πράγματα για τη βιομηχανική ντομάτα και τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια αντί να αρχίσει μαζικά από το 2008 η εγκατάλειψή τους, αυτό θα γίνει μοιραία από το 2012 και μετά, όπου διά κανονισμού θα γίνει πλήρης αποσύνδεση της επιδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ