Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ
ΟΧΙ στη διάλυση της επιχείρησης

Στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, σήμερα, οι ψευδεπίγραφοι ελιγμοί της διοίκησης της ΔΕΗ για το Στρατηγικό Σχέδιο

Οι εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ κρίνονται στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, όπου θα συζητηθούν οι προσχηματικοί ελιγμοί και οι ψευδεπίγραφες διαβεβαιώσεις από την πλευρά της διοίκησης της επιχείρησης περί συνέχισης των διαβουλεύσεων για το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρείας σε 6 θυγατρικές. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις, του ΠΑΜΕ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανώσουν και να αναπτύξουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια διάλυσης της ΔΕΗ.

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας άνοιξε το δρόμο της υπαναχώρησης ήδη από προχτές, προτείνοντας στη διοίκηση μόνο φραστικές διορθώσεις στην εισήγηση για το Στρατηγικό Σχέδιο, που θα προωθηθεί για έγκριση στο ΔΣ της επιχείρησης στις 13 του Νοέμβρη. Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν χτες και το απόγευμα διέρρευσε από τη ΓΕΝΟΠ ότι το Σχέδιο αποσύρεται. Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ διέψευσε τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, καθώς χαρακτήρισε «παντελώς ανακριβείς» τις πληροφορίες για απόσυρση του Σχεδίου από τη συνεδρίαση του ΔΣ. Τόνισε ότι «μετά από συμφωνία που επήλθε με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, θα εκπονηθούν μελέτες για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας αναδιάρθρωσης της εταιρείας, στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου και θα συνεχιστεί η σχετική διαβούλευση με βάση τις μελέτες αυτές, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου». Μάλιστα, η εταιρεία θα παρουσιάσει το Στρατηγικό Σχέδιο επίσημα στις 21 του Νοέμβρη, όπως έχει προγραμματιστεί.

Ετσι, η περίφημη «απόσυρση» μετατράπηκε σε εξάμηνη διαβούλευση και με το σχέδιο εγκεκριμένο από το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ!

Παρ' όλα αυτά, συνδικαλιστικά στελέχη της Ομοσπονδίας χαρακτήριζαν χτες ως επιτυχία την εξέλιξη. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» θα προτείνει τη μη αναστολή των απεργιών, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ελιγμό της διοίκησης της ΔΕΗ που δεν αλλάζει στο ακέραιο την πολιτική, η οποία οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Με ανακοίνωσή της, δύο μέρες πριν, η παράταξη κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνα με στόχο ενιαία ΔΕΗ, 100% στο Δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή και ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς.

Αναφερόμενη στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, τονίζει ότι ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών σε μεγάλα μονοπώλια, είτε απευθείας, είτε μέσω «συμπράξεων» με επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολα αυτά, προσθέτει η «Αγωνιστική Συνεργασία», συνδέονται με το ρόλο της ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά. Το στρατηγικό στόχο της για μείωση του μεριδίου της στην αγορά στο 42%-28%, από 96% που είναι σήμερα, υπέρ των ιδιωτών ανταγωνιστών της, καθώς και την επιβάρυνση εργαζομένων και καταναλωτών, ως αντιστάθμισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ