Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Σκληραίνει η κόντρα

Ο Μ. Σαακασβίλι προκήρυξε εκλογές για τις 5 του Γενάρη

Από τις πρόσφατες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής

Associated Press

Από τις πρόσφατες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής
ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 5 του Γενάρη ανήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πολιτική ένταση που επικρατεί στη χώρα μετά τη βίαιη καταστολή των πολυήμερων συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης, η οποία για τους δικούς της λόγους αξιώνει την παραίτηση του Σαακασβίλι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οπως δήλωσε, οι εκλογές θα διεξαχθούν πρόωρα - και όχι στα τέλη του 2008 - ώστε «να λάβει την εμπιστοσύνη του λαού». Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, την απόφαση του Προέδρου για πρόωρες εκλογές θα πρέπει να εγκρίνει και το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε χτες θα αρθεί τις επόμενες μέρες «επειδή η κατάσταση στη Γεωργία γρήγορα σταθεροποιείται». Οι εξελίξεις στη χώρα, που αποτελεί γεωστρατηγικά σημαντικό κομμάτι στο παζλ των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στο κυνήγι των ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς, έχουν θορυβήσει ΗΠΑ (που θεωρούν τον Σαακασβίλι «δικό τους παιδί») και ΕΕ.

Φυσικά στο «παιχνίδι» είναι και η Ρωσία, που κατηγορήθηκε για «υποκίνηση των αναταραχών». Αντιδρώντας σε αυτές τις κατηγορίες αλλά και στις πρόσφατες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη Γεωργία, η ρωσική κυβέρνηση διέταξε χτες τρεις Γεωργιανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Από την πλευρά του, ο Μπορίς Γκριζλόφ, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκινούν το μίσος μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών και εξέφρασε την άποψη ότι «όλα γίνονται υπό την αιγίδα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών», όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα - τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ - να ασκήσει πιέσεις στη Γεωργία για τον τερματισμό της βίας και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, επέκρινε χτες την ηγεσία της Γεωργίας για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές «προκαλούν μεγάλη ανησυχία και δεν ευθυγραμμίζονται με τις ευρω-ατλαντικές αξίες». Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι «οι πολιτικές διαφορές πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών και όλες οι πλευρές πρέπει να επαναλάβουν το διάλογο και να απόσχουν από ενέργειες που προκαλούν εντάσεις». Τη «μεγάλη ανησυχία» του εξέφρασε ο Τέρι Ντέιβις, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ η Γαλλία χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα βίαια επεισόδια σε βάρος της αντιπολίτευσης» καθώς και τα «πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου και στις ατομικές ελευθερίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ