Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Κλωνοποίηση ενήλικων πιθήκων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σημαντική τεχνολογική καινοτομία, που οδηγεί στη δημιουργία δεκάδων κλωνοποιημένων εμβρύων από γενετικό υλικό ενήλικων πρωτευόντων θηλαστικών, κατάφερε η ερευνητική ομάδα του (Ρώσου) δρ. Σουκράτ Μιταλίποφ απ' το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Πρωτευόντων στο Ορεγκον των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες φαίνεται πως «γονιμοποίησαν» ωάρια χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από τον πυρήνα ενός κυττάρου δέρματος ενήλικου αρσενικού πιθήκου που ανήκει στο είδος μακάκο ρέζους. Δεν κατάφεραν ωστόσο τη γέννηση κλώνων παρά τις τουλάχιστον 100 απόπειρες κυοφορίας θηλυκών πιθήκων μακάκο ρέζους...

Η νέα τεχνική υπόσχεται «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίον οι γενετιστές μπορούν να δημιουργήσουν όχι μόνον βιώσιμα κλωνοποιημένα έμβρυα από κύτταρα ενήλικων πρωτευόντων θηλαστικών, αλλά και να μετατρέψουν εμβρυακά βλαστοκύτταρα σε εγκεφαλικούς νευρώνες και καρδιακά κύτταρα. Αναμένεται παράλληλα να ανάψει την «αντιπαράθεση» μεταξύ πολέμιων και υπέρμαχων της λεγόμενης θεραπευτικής κλωνοποίησης.

Η καινοτόμος μέθοδος και τα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας του δρ. Μιταλίποφ αναμένεται να δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση «ΝΑΤURΕ» μέχρι τέλος του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ