Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μπαράζ συλλήψεων στη Λωρίδα της Γάζας

Για ισραηλινό σαμποτάζ των προσπαθειών συνεννόησης ενόψει της Συνόδου στις ΗΠΑ, μιλούν οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές

Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εξελίχτηκαν οι χτεσινές κηδείες στη Γάζα

Associated Press

Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εξελίχτηκαν οι χτεσινές κηδείες στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με κύμα συλλήψεων «απάντησε» η «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, μία μέρα μετά την αιματηρή κατάληξη μεγαλειώδους συγκέντρωσης της «Φατάχ» στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» υποστηρίζει ότι «συνέλαβε όσους προκάλεσαν τα επεισόδια στη συγκέντρωση της Δευτέρας». Η «Φατάχ», από την άλλη, υπογραμμίζει ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 450 στελέχη και μέλη της.

Ανεξάρτητες ανθρωπιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλουν ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από τη «Χαμάς», όταν αστυνομικοί της προσπάθησαν να παρεισφρήσουν με τζιπ ανάμεσα στο πλήθος πυροδοτώντας πετροβολισμούς, στους οποίους ανταπέδωσαν με αληθινά πυρά. Χθες, χιλιάδες υποστηρικτές της «Φατάχ» διαδήλωσαν στις πόλεις της Δ. Οχθης, καταγγέλλοντας τις συλλήψεις και τα αιματηρά επεισόδια.

«Ευκαιρίες» και κρίση

«Ιστορική ευκαιρία» ειρήνευσης χαρακτήρισε την επικείμενη σύνοδο στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός Πρόεδρος μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, όπου ήταν προσκαλεσμένος μαζί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Ο Πρόεδρος Αμπάς, στη δική του ομιλία, τόνισε ότι «το Ισραήλ θα εξασφαλίσει ειρήνη αν συνάψει βιώσιμη συμφωνία με τους Παλαιστινίους και τερματίσει την κατοχή των αραβικών εδαφών».

Για «ευκαιρία ειρήνης» έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, που επισκέπτεται τη Δ. Οχθη. Ομως, οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τη Σύνοδο της Ανάπολις. Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές υπογράμμιζαν ότι το Ισραήλ «σαμποτάρει τη σύνοδο, θέτοντας νέα αιτήματα, την τελευταία στιγμή, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τους Παλαιστινίους». Ενα από τα αιτήματα αυτά είναι να αναγνωριστεί το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, κάτι που σημαίνει οριστική απεμπόληση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων.

Η ισραηλινή πλευρά δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο, αλλά διέρρεε ότι η σύνοδος ίσως δεν κρατήσει περισσότερο από μία μέρα, αφού δε θα γίνει συζήτηση. Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή άσκησης «αντιμετώπισης βίαιων διαδηλώσεων, γενικευμένων συγκρούσεων και επιθέσεων» στη Δ. Οχθη, λίγα 24ωρα πριν τη σύνοδο, καθώς, όπως εκτιμούσαν αναλυτές, αναμένεται κλιμάκωση της βίας σε περίπτωση αποτυχίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελιγμοί ενόψει των νέων συνομιλιών (2007-06-23 00:00:00.0)
Αιματηρή εισβολή - πρόκληση στη Ραμάλα (2006-05-25 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί εντείνονται (2006-04-30 00:00:00.0)
Συλλήψεις και προετοιμασίες για τη Διάσκεψη (1996-03-12 00:00:00.0)
Νέα όξυνση στη Δυτική Οχθη (1995-04-18 00:00:00.0)
Η ένταση παραμένει (1995-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ