Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα ο δεύτερος απεργιακός γύρος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στους δρόμους συναντιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και αερίου, που απεργούν, για δεύτερη φορά μετά τις 18 Οκτώβρη, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει τα ειδικά καθεστώτα συνταξιοδότησης, ή αλλιώς τα βαρέα και ανθυγιεινά που τους αφορούν. Η απεργία άρχισε από τους σιδηροδρόμους που σταμάτησαν τα δρομολόγιά τους από χθες το βράδυ στις εννιά, ενώ όλα τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς αναμένεται να σταματήσουν σήμερα το πρωί.

Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις. Στο πλευρό τους, εκτιμάται ότι θα βρεθούν και φοιτητικές ενώσεις, καθώς 23 από τα 85 Πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη με τάσεις αύξησής τους. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να δεχτούν ιδιωτικές χορηγίες από πρόσωπα ή επιχειρήσεις και να θεσμοθετήσουν δίδακτρα, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πάντως, ο γαλλικός Τύπος και αναλυτές εκτιμούσαν ότι η σημερινή απεργία θα είναι άλλη μια δοκιμασία για τον Πρόεδρο Σαρκοζί, που εμφανίστηκε σαρωτικός στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεών του», αλλά δηλώνει αμετακίνητος από την απόφασή του. Προς το παρόν δε, φαίνεται, με βάση δημοσκοπήσεις, ότι η πλειοψηφία των Γάλλων, περίπου 60%, συμφωνεί με τα σχέδια Σαρκοζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ