Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ
Κι άλλες μεγαλεπήβολες υποσχέσεις που αποτυπώθηκαν... στα χαρτιά

Ο Φ. Κάστρο συζητά με τον Β. Πούτιν

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο συζητά με τον Β. Πούτιν
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Μια διακήρυξη - «ευχολόγιο» για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η μείωση της φτώχειας, η προστασία του πλανήτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η βελτίωση των αποστολών του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης επρόκειτο να ψηφίσουν αργά χτες βράδυ, οι 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τη νέα Χιλιετία στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, υποστήριξε πως δε θα αρκεστεί στην ψήφιση της διακήρυξης, αλλά και στην υλοποίηση κάποιων εκ των κεντρικών σημείων της από τους ηγέτες χωρών της υφηλίου.

Ωρες πριν, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε σε επίπεδο αρχηγών κρατών με κεντρικό ζήτημα τον ανασχεδιασμό των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ με στόχο «τον ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό χειρισμό διάφορων κρίσεων». Στο τέλος μιας συνεδρίασης δυόμισι ωρών, οι 15 ηγέτες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Κίνας, Καναδά, Αργεντινής, Μπαγκλαντές, Τζαμάικας, Μαλαισίας, Μαλί, Ναμίμπιας, Ολλανδίας, Τυνησίας και Ουκρανίας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τον κεντρικό ρόλο των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, επισημαίνοντας «τη σημασία της ταχείας αποστολής κυανοκράνων, την πραγματοποίηση ρεαλιστικών αποστολών που οι στρατιώτες μπορούν να διεκπεραιώσουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αίσθηση προκάλεσε η κριτική που άσκησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Ιράκ και Γιουγκοσλαβία, λέγοντας πως «καμία χώρα δεν έχει το ηθικό δικαίωμα χρήσης στρατιωτικής δύναμης για να επιλύει μόνη της συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου». Κάνοντας δε αναφορά στο ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι το μόνο που «που έχει δικαίωμα να παίρνει ένα τόσο ακραίο μέτρο όσο η χρήση βίας σε περιπτώσεις κρίσεων», και κατέληξε λέγοντας πως μόνον η εγκατάλειψη μονομερών προσεγγίσεων σε διεθνή ζητήματα θα ανοίξει τότε το δρόμο «για μια λύση του ιρακινού προβλήματος και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια».

Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ, στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποτυχίες των αποστολών του ΟΗΕ στην Αφρική προτείνοντας πως θα πρέπει να γίνουν «περισσότερα για να εξοπλίσουμε τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε να κάνουν αυτό που τους ζητούμε να κάνουν»...

Δεν... επιλύθηκε το Μεσανατολικό

Στην πρώτη θέση στη λίστα των αποτυχιών που σημειώθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για τη νέα Χιλιετία ήταν βέβαια το Μεσανατολικό. Οπως άλλωστε αναμενόταν, οι τελευταίες επαφές του προέδρου των ΗΠΑ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ δεν είχαν απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Επί παραδείγματι, η «πρόταση» του Μπιλ Κλίντον για έλεγχο των ιερών μνημείων μουσουλμάνων και Εβραίων, από τις αρχές και τους θρησκευτικούς ηγέτες κάθε πλευράς, στην ανατολική Ιερουσαλήμ απορρίφθηκε ασυζητητί από τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το δικό του -και μεγαλύτερο...- μερίδιο ευθύνης στην αποτυχία και αυτών των διαβουλεύσεων για το Μεσανατολικό, ισχυριζόμενος πως η χώρα του «θα μπορούσε να προσβλέπει στις φιλόδοξες προτάσεις του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, υπό την προϋπόθεση πως οι Παλαιστίνιοι θα πράξουν το ίδιο». Μάλιστα, ο Μπάρακ, αναφερόμενος στο ναυάγιο των συνομιλιών του περασμένου Ιούλη στο Καμπ Ντέιβιντ, έκανε και τη «μέγα αποκάλυψη» πως το Ισραήλ παρουσίασε στην παλαιστινιακή πλευρά «φιλόδοξες ιδέες για τους Αγίους Τόπους της Ιερουσαλήμ και πως πρότεινε χρονική μετάθεση της λύσης του προβλήματος κατά 10-15 χρόνια από σήμερα»...

Καμία ελπίδα για διάλογο ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν...

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπάι δεν μπορούσε να γίνει περισσότερο σαφής όταν μίλησε για το -τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο...- μέλλον των σχέσεων της χώρας του με το Πακιστάν.

Στη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του ο Ινδός πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα του θα διατηρήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και αυτό γιατί «δεν μπορεί να γίνει κανένας σημαντικός διάλογος με μία γείτονα χώρα όπως το Πακιστάν, που ακολουθεί πορεία τρομοκρατίας». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εμπειρία μάς έχει διδάξει πως όταν πρέπει να υπερασπίζουμε την ειρήνη, πρέπει να είμαστε ισχυροί...».

«Σίριαλ» για τη χειραψία Κάστρο - Κλίντον

Η προχτεσινή τυχαία συνάντηση μερικών δευτερολέπτων που έγινε μετά τη φωτογράφιση των 150 ηγετών στην έδρα του ΟΗΕ ανάμεσα στον Κουβανό ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επιβεβαιώθηκε, διαψεύστηκε και τελικώς... επαληθεύτηκε από τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ελλείψει φωτογραφικών ντοκουμέντων, μία τυχαία συνάντηση που είχε να γίνει τουλάχιστον 40 χρόνια ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, ανακοινώθηκε αρχικά από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, στη συνέχεια διαψεύστηκε -και μάλιστα κατηγορηματικά- από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, και τελικά επιβεβαιώθηκε από την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Μετά τον τόσο σάλο, η Ολμπράιτ ανέλαβε τη διαδικασία της «επανόρθωσης» δηλώνοντας πως «έγινε απλά μία εγκάρδια συνάντηση ανάμεσα σε Κλίντον και Κάστρο και μέσα στα λίγα λεπτά δε συζητήθηκε κανένα θέμα ουσίας, ούτε άλλαξε κάτι στην ισχύουσα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ