Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Νεκρανάσταση των ιδιωτικών κλινικών που δημοσιοποιήθηκαν

Η κυβέρνηση επαναχορηγεί τις άδειές τους στους αρχικούς δικαιούχους

Σε νέα πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας προχώρησε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νεκρανάσταση, στην κυριολεξία, εκείνων των ιδιωτικών κλινικών που δημοσιοποιήθηκαν απ' το 1983 και εντεύθεν.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε χτες τροπολογία στο νομοσχέδιο - που κι αυτό κατατέθηκε χτες στη Βουλή - για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Συλλόγου «Ελπίδα» του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο «Αγία Σοφία» και της σύμβασης «Ερυθρού Σταυρού» και του υπουργείου Υγείας. Η τροπολογία προβλέπει: «Οι άδειες λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών που παραχωρήθηκαν ή εκμισθώθηκαν σε οργανισμούς παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας και οι οποίες ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραχώρησης ή εκμίσθωσης αυτής επαναχορηγούνται στους αρχικούς δικαιούχους». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα νοσοκομεία του ΙΚΑ που πέρασαν στην κατοχή του Ιδρύματος μετά από πολύχρονους αγώνες των εργαζομένων.

Με το νόμο 1397/1983 του ΠΑΣΟΚ είχε απαγορευτεί η έκδοση αδειών για την ίδρυση νέων κλινικών ή επέκταση των ήδη υφισταμένων. Εν τούτοις έδωσε τη δυνατότητα στις υπάρχουσες ιδιωτικές κλινικές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα από ετήσιες συνεχείς ανανεώσεις της άδειάς τους. Μετά από εφτά χρόνια, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο 1892/1990 με τον οποίο έγινε άρση των περιορισμών ίδρυσης, λειτουργίας και μεταβίβασης ιδιωτικών κλινικών. Σε εφαρμογή αυτού του νόμου εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα 247/1991 (ΦΕΚ Α' 93) και 517/1991 (ΦΕΚ Α' 2002).

Ετσι αποδείχτηκαν χρυσωρυχείο οι άδειες εκείνων των κλινικών που είχαν αδρανοποιηθεί καθώς πουλήθηκαν σε επιχειρηματίες με απίστευτα ποσά. Τώρα με τη νέα ρύθμιση πριμοδοτείται και πάλι το ιδιωτικό κεφάλαιο, καθώς οι κάτοχοι των παλαιών αδειών κλινικών θα έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν αξιώσεις απ' τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ή μέσα από συμπράξεις με επιχειρηματικούς κύκλους να περιορίσουν τον ήδη περιορισμένο δημόσιο τομέα Υγείας. Μάλιστα, η πριμοδότηση αυτή ομολογείται απροκάλυπτα στην εισηγητική έκθεση: «Με τη ρύθμιση αυτή, αναφέρεται, ενισχύεται το δυναμικό των διαθέσιμων μονάδων Υγείας που είχε μειωθεί ως συνέπεια υπαίτιων πράξεων ή παραλείψεων δημόσιων φορέων κατά το χρονικό διάστημα που είχαν την ευθύνη λειτουργίας αυτών των μονάδων και αίρεται μια αδικαιολόγητα δυσμενής αντιμετώπιση των αρχικών δικαιούχων των αδειών λειτουργίας των μονάδων αυτών».

Η κύρωση των συμβάσεων

Ο νόμος για την κύρωση της σύμβασης για το ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο του Συλλόγου «Ελπίδα» είναι αντίγραφο των συμβάσεων που είχαν κυρωθεί με νόμο για την αιματολογική κλινική στο Λαϊκό, το νοσοκομείο της Κεφαλλονιάς και το Κέντρο Αποκατάστασης Κερατέας (ανήκει στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού).

Το νοσοκομείο θα το κάνουν μόνοι τους, χωρίς κανέναν έλεγχο, με φοροαπαλλαγές κλπ. και ότι θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Συλλόγου «Ελπίδα» στο ΔΣ του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Η σύμβαση με το σωματείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) επιβεβαιώνει τις προηγούμενες συμβάσεις του 1988 με το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά τα νοσοκομεία Ασκληπιείο Βούλας και Κοργιαλένειο Μπενάκειο, διατηρώντας στα ΔΣ των παραπάνω νοσοκομείων εκπροσώπους του ΕΕΣ. Η κυριότητα των εγκαταστάσεων των δύο νοσοκομείων παραμένει στον ΕΕΣ, ο οποίος αναλαμβάνει το χτίσιμο νέου νοσοκομείου στο χώρο του Ασκληπιείου της Βούλας που θα περάσει μετά στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο ΕΕΣ διατηρεί το δικαίωμα στις επανομείνασες οικοπεδικές εκτάσεις να αναπτύξει δικές του υπηρεσίες Υγείας, δηλαδή να ευνοηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάληψη απ' το Δημόσιο των χρεών του ΕΕΣ προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι πέντε εκ. ευρώ και άλλων χρεών που εκκρεμούσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ