Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προσθήκες προς το χειρότερο στο «νόμο Ρέππα»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό:

«Οι θέσεις της κυβέρνησης για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης και των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών συνιστούν σκληρή αντεργατική επίθεση. Αποτελούν εφαρμογή του "νόμου Ρέππα", με προσθήκες προς το χειρότερο.

Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών, αλλά στοχεύει στη δραστική περικοπή των επαγγελμάτων που εντάσσονται σ' αυτά.

Η λεγόμενη "προαιρετική" και "με κίνητρα" παραμονή στην εργασία αποτελεί συγκαλυμμένη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια, έναντι των 67 που προέβλεπε ο "νόμος Ρέππα". Οι απαράδεκτα χαμηλές συντάξεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ., στην πράξη θα καθιστούν υποχρεωτική την παραμονή στην εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με την προσδοκία ότι θα αυξηθούν οι χαμηλές συντάξεις πείνας.

Η πρόταση καθιέρωσης του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί στις εργαζόμενες μητέρες, ενώ παρουσιάζεται ως μέτρο υπέρ της μητρότητας, χρησιμοποιείται για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών και ειδικά αυτών που έχουν ανήλικα παιδιά, ώστε να εξισωθούν με αυτά των ανδρών. Η χρήση από τις εργαζόμενες μητέρες του πλασματικού χρόνου, στο βαθμό που δε διασφαλίζεται η πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη, με την υποχρεωτική συμμετοχή του εργοδότη, στην πράξη θα είναι προσωρινή απόλυση και θα λειτουργεί υπέρ του εργοδότη.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα αρνητικά φαινόμενα, την ύπαρξη αναπηρικών συντάξεων σε μη αναπήρους, που δημιουργήθηκαν με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να επιβάλουν τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων και να χειροτερεύσουν τους όρους συνταξιοδότησης των αναπήρων. Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο που συζητά αντεργατικά μέτρα, εκτός των άλλων, αποδείχνει τη συνεργία του δικομματισμού στην εδώ και καιρό εξελισσόμενη και κλιμακούμενη αντιασφαλιστική επίθεση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης. Να απαντήσουν κλιμακώνοντας την πάλη τους διεκδικώντας:

  • Διεύρυνση και όχι κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης γι' αυτά τα επαγγέλματα στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.
  • Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες με κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Δικαίωμα στα νέα ζευγάρια να αποκτούν παιδί στο χρόνο που επιθυμούν, διασφαλίζοντας το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία, στο εισόδημα, στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις δωρεάν κοινωνικές παροχές».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ