Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίσκεψη Γκέιτς σε φόντο επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Οι επιθέσεις και οι πολύνεκρες εκρήξεις βομβών είναι το φόντο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, που έφτασε στο αεροδρόμιο της Μοσούλης το οποίο άνοιξε μόλις την Τρίτη προερχόμενος από το Αφγανιστάν. Επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους μεταξύ αυτών και 3 μελών των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Βαγδάτης, μερικές ώρες αργότερα από τη γνωστοποίηση της επίσκεψης Γκέιτς. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η επίθεση έγινε κοντά σε ένα τέμενος σε πολυσύχναστο δρόμο σιιτικής συνοικίας. Σε άλλες επιθέσεις που σημειώθηκαν μέχρι χτες αργά το απόγευμα, σε άλλα σημεία της Βαγδάτης, στο Κιρκούκ, στην Ντιγιάλα, στην Μπακούμπα τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν, με γυναίκες, παιδιά να συμπεριλαμβάνονται στα θύματα, ανακοινώθηκε από ιρακινές αρχές.

Επίσης, από τον αμερικανικό στρατό ανακοινώθηκε ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε στην επαρχία Σαλαχεντίν στο Βόρειο Ιράκ. Συνολικά, από τον Μάρτη του 2003 έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ 3.886 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οσον αφορά στην επίσκεψη Γκέιτς επισήμως στην ατζέντα είναι η κατάσταση ασφάλειας και η «πρόοδος» που έχει επιτευχθεί από την τελευταία του επίσκεψη όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόζεφ Μόρελ. Ο Γκέιτς, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι ένα Ιράκ όπου θα επικρατεί «σταθερότητα, σιγουριά και δημοκρατία είναι πολύ κοντά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ