Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Η έκθεση αποκαλύπτει τα ψεύδη

ΟΜΑΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

«Διακήρυξη νίκης του ιρανικού λαού επί των μεγάλων δυνάμεων στην υπόθεση του πυρηνικού μας προγράμματος» χαρακτήρισε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία το Ιράν έχει αναστείλει από το 2003 το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποτελεί «χαριστική βολή σε αυτούς, οι οποίοι, στο διάστημα των προηγούμενων ετών, μετέδωσαν στον κόσμο μια αίσθηση απειλής ψευδόμενοι για τα πυρηνικά όπλα».

Ωστόσο, μιλώντας από την Ομάχα και συνεχίζοντας τις πιέσεις, ο αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ζήτησε από το Ιράν να «ξεκαθαρίσει στη διεθνή κοινότητα» τις δραστηριότητες του πυρηνικού προγράμματός του, προειδοποιώντας παράλληλα τη χώρα με διπλωματική απομόνωση στην περίπτωση που αρνηθεί να το πράξει.

Αναφερόμενος ακόμα σε συνομιλίες της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Στέφεν Χάντλεϊ με ομολόγους τους από τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Μπους υποστήριξε ότι οι χώρες αυτές αντιλαμβάνονται το ζήτημα του Ιράν σαν θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Ράις, που βρίσκεται στην Αιθιοπία, δήλωσε ότι το Ιράν παραμένει επικίνδυνη χώρα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει τις πιέσεις. Από τη Βραζιλία, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι η έκθεση «κατά κάποιο τρόπο δικαιώνει το Ιράν που έλεγε ότι δε διατηρούσε στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ