Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Προτάσεις που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες

Σειρά ψηφισμάτων καταθέτει σήμερα η ΝΑΣ, με τα οποία μεταξύ άλλων απορρίπτει τον «Καποδίστρια 2» και ζητά να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην Αυτοδιοίκηση

ΔΡΑΜΑ (της απεσταλμένης μας Χριστίνας ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--

Με επιμέρους αντιπαραθέσεις για το σχήμα των νέων διοικητικών μηχανισμών, που θα αναλάβουν τον αναπτυξιακό ρόλο της περιφέρειας, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), το οποίο επιβεβαίωσε τη σύμπλευση των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο ...αναπτυξιακό μοντέλο της επιχειρηματικότητας στη λειτουργία του θεσμού και της ανταποδοτικότητας στην κατασκευή και διαχείριση έργων και αρμοδιοτήτων.

Το σκηνικό διάνθισε η αξιοποίηση του βήματος του συνεδρίου από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, ο οποίος εξάντλησε την ομιλία του για να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου - που χαιρέτισε προχτές - και τους «θιγμένους» «πράσινους» συνέδρους να τον διακόπτουν διαμαρτυρόμενοι.

Στο πλαίσιο λοιπόν μιας στείρας κοκορομαχίας, το συνέδριο εγκρίνει σήμερα αυτό που η κυρίαρχη πολιτική προωθεί, δηλαδή δραστικές μεταρρυθμίσεις στη διοικητική δομή της χώρας. Και μπορεί να μην κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για το νέο διοικητικό σχήμα, έγινε όμως σαφές ότι οι παραπάνω δυνάμεις ομονοούν σε λιγότερους μηχανισμούς, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΕ για τη διαχείριση του ΚΠΣ από την Περιφέρεια, που θέλει όρους συνεργασίας με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Απροκάλυπτα, ωστόσο, και σε αυτό το συνέδριο επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί η άλλη άποψη που εκφράζει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και κάνει σαφές ότι η νέα διοικητική δομή σχετίζεται με το χαρακτήρα της οικονομίας και πως αυτό που επιχειρείται είναι η αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, η δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του κεφαλαίου. Και όχι μόνο αυτό. Ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας στην τοποθέτησή του επιχείρησε να εντάξει και τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ στην αντιλαϊκή συμπόρευση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι αποφάσεις των συνεδρίων είναι ομόφωνες. Οι σύνεδροι της ΝΑΣ αντέδρασαν έντονα και ο νομάρχης Πειραιά έκανε λόγο για ...«οικτρές μειοψηφίες».

Η πρόταση της ΝΑΣ

Με σειρά ψηφισμάτων, που θα κατατεθούν σήμερα από τη ΝΑΣ, καταδεικνύεται η διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη της χώρας και κατά συνέπεια για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, τέτοια που βλέπει τη σχέση οικονομίας - πολιτικής από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου.

Ανάμεσα σε άλλα, με τα ψηφίσματά της, η ΝΑΣ:

  • Απορρίπτει τον νέο «Καποδίστρια», διευκρινίζοντας ότι η δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό προωθεί την «αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα», ενισχύει τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με τα έργα υποδομής, τα οποία θα αναλαμβάνουν με τις ληστρικές μεθόδους των «συμβάσεων παραχώρησης» και τις Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Ζητά να καθοριστεί συγκεκριμένο ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού με το οποίο θα χρηματοδοτείται η ΝΑ, το οποίο θα αυξάνει ανάλογα με τις λαϊκές ανάγκες. Να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες από το 1999 πόροι, οι οποίοι ανέρχονται σε 267 εκατομμύρια ευρώ. Να μη δοθεί στη ΝΑ καμία αρμοδιότητα που αφορά την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια. Να μην εφαρμοστούν οι ΣΔΙΤ, αλλά και να αποτραπεί κάθε συμμετοχή του κεφαλαίου στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των έργων και των υπηρεσιών που παρέχονται από τις νομαρχίες και τις υπηρεσίες τους.
  • Ζητά να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να προσλαμβάνονται μόνο μόνιμοι και να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η λογική της επιχειρηματικότητας στην ΤΑ. Το προσωπικό των επιχειρήσεων να μεταφερθεί στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ τους, σε σταθερές θέσεις μόνιμης εργασίας αντίστοιχης ειδικότητας, με παράλληλο κλείσιμο των επιχειρήσεων και τη μη δημιουργία νέων.
  • Να προστατευτούν τα δάση και οι ορεινοί όγκοι ενάντια στην αλλαγή χρήσης γης με έργα υποδομής, κυρίως αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά, απαραίτητα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία (ακόμη και με δήμευση) η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ