Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναδιοργάνωση για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Την πρόταση για αναδιοργάνωση της γραφειοκρατίας των Επιτροπών Ερευνών των Ειδικών Λογαριασμών (ΑΕΙ - ΤΕΙ), ώστε να αρχίσει να υλοποιείται γρήγορα ο αντιεκπαιδευτικός νόμος - πλαίσιο και η διαχείριση του 4ου ΚΠΣ, ανέλαβε πρωτόβουλα η Διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας το ΑΠΘ διοργάνωσε διημερίδα, η οποία ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή όλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Τη δομή του προτεινόμενου γραφειοκρατικού μηχανισμού παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο των εργασιών της διημερίδας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Αν. Μάνθος, ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Στ. Πανάς και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΚΠΣ του ΥΠΕΠΘ Γ. Πανδρεμένος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναδιοργάνωσης θα είναι η ομογενοποίηση λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών και η στελέχωση των Επιτροπών Ερευνών με νομική, λογιστική και τεχνική υποστήριξη. Το εργατικό δυναμικό θα δουλεύει με σύμβαση έργου που θα αναλαμβάνει ιδιώτης μετά από διεθνή διαγωνισμό. Οι Ειδικοί Λογαριασμοί θα ομογενοποιηθούν βάσει ενός ενιαίου λογιστικού συστήματος, με σκοπό τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων έρευνας και ανάπτυξης.

Το ΥΠΕΠΘ ανακοίνωσε ότι από τα 2,2 δισ. ευρώ που θα δοθούν από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την εκπαίδευση, τα 434 εκατ. ευρώ θα είναι για την έρευνα.

Να θυμίσουμε, ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί καταρτίζουν το ερευνητικό πρόγραμμα του ιδρύματος και διαχειρίζονται τα κονδύλια που προορίζονται για την έρευνα. Τα κονδύλια αυτά προέρχονται τόσο από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και τα κοινοτικά προγράμματα και πακέτα, όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν συγκεκριμένα - κατά παραγγελία - ερευνητικά προγράμματα των ιδρυμάτων. Πρόκειται για λογαριασμούς που διαχειρίζεται μια επιτροπή ερευνών και δεν υπόκεινται σε έλεγχο από κανένα συλλογικό όργανο του πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ