Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΘΡΑΚΗΣ
Πάσχει, όπως και οι κάτοικοί της

Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός, πως, κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης είναι, δυνάμει, ένα «κύτταρο» ιστορίας. Οποιος, όμως, παρακολούθησε την ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), χτες στο ΤΕΕ, με θέμα «Τα μνημεία της Θράκης - Προστασία και Ανάδειξη», «τρόμαξε» με τις μορφές και διαστάσεις αυτού του γεγονότος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.

Οι ομιλίες των εκπροσώπων επιστημονικών και άλλων φορέων πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα, παρουσίασαν το «ανάγλυφο» και τις νέες πτυχές του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής και πρότειναν λύσεις για την προστασία και ανάδειξή του. Πρόβαλαν, «μοιραία» και τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης εγκατάλειψης της περιοχής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη σημερινή.

Εγκατάλειψη που «αποδεκάτισε» τον ενεργό, οικονομικά, πληθυσμό της Θράκης, αφήνοντας τον υπόλοιπο να παλεύει να επιβιώσει σε συνθήκες υπανάπτυξης, με κυριότερη πτυχή την ανεργία.

Σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και «γέφυρα» διαφόρων λαών για χιλιετίες, όπου ο καθένας τους άφησε ανεξίτηλη τη «σφραγίδα του, η Θράκη σήμερα έχει μετατραπεί σε «γέφυρα» οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής διείσδυσης του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, γεγονός που κάθε άλλο παρά σταματά την υπανάπτυξη.

Ακόμη και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Στ. Καμπέλης, που στην ομιλία του επιχείρησε να εμφανίσει αντίστροφα αυτή την πραγματικότητα, παραδέχτηκε πως είναι «υπέρ το σύνηθες ελλειμματικό το ισοζύγιο μεταξύ λόγων και έργων» για τη Θράκη. Ζήτησε προστασία της κουλτούρας της μειονότητας, αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και αύξηση του ειδικευμένου προσωπικού του στην περιφέρεια για τη διάσωση των μνημείων. Σημείωσε επίσης πως υπάρχει πρόβλεψη 50 δισ. για ανασκαφές και ανάδειξη μνημείων από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, για την υλοποίησή του όμως απαιτούνται... οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Διαφωτιστικές ήταν οι ομιλίες της προϊσταμένης της ΙΗ' ΕΠΚΑ Καβάλας, Χάιδως Κουκούλη - Χρυσανθακάκη, για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του προϊστάμενου της ΙΘ' ΕΠΚΑ Κομοτηνής, Διαμαντή Τριαντάφυλλου, για τα σημαντικότερα μνημεία της Θράκης, του προϊστάμενου της 9ης ΕΒΑ Θεσσαλονίκης Χαράλαμπου Μπακιρτζή για τη Βυζαντινή Θράκη, του διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρίας Διδυμότειχου, Θανάση Γουρίδη, για τις παρεμβάσεις διάσωσης των μνημείων της πόλης και του περιβαντολλόγου Χανς Γέρεντρουμπ για τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα ήταν και η ομιλία του προέδρου του ΤΕΕ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης, Κ. Παναγιωτόπουλου, για την ένταξη των παραδοσιακών πυρήνων στη σύγχρονη Καβάλα. Οπως σημείωσε ο ομιλητής, μέσα σε 10 χρόνια, λόγω της αδιαφορίας του κράτους, κατεδαφίστηκαν 98 από τα 500 και πλέον κτίρια που είχαν προταθεί για διατήρηση...


Γρ. Τραγγανίδας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ