Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προσαρμοσμένος στα ιδιωτικά συμφέροντα

Υποβαθμισμένες παροχές και διοχέτευση εκατομμυρίων στους ιδιώτες της Υγείας είναι τα χαρακτηριστικά και του νέου προϋπολογισμού

Η συνεχόμενη υποβάθμιση των παροχών προς τους χιλιάδες ασφαλισμένους στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ - Ταμείο Πρόνοιας), και η μετατροπή του Ταμείου σε βασικό αιμοδότη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας, είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό του ΤΑΞΥ για το 2008. Ενας προϋπολογισμός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου στην Ασφάλιση και την Πρόνοια.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΞΥ, Γ. Φλούδα και Ν. Παπαγεωργίου καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο, αντιλαϊκό και στοχοπροσηλωμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών - επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Υγείας και ιδιωτικής ασφάλισης.

Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθείται και στο συγκεκριμένο Ταμείο, όπως και σε πολλά άλλα, και στόχο έχει τη διόγκωση του επιχειρηματικού τομέα, σε βάρος της δημόσιας, καθολικής και δωρεάν υγείας, είναι η ραγδαία αύξηση των δαπανών ιδιαίτερα στον κλάδο της ασθένειας. Ετσι, από τα 56 εκατομμύρια ευρώ που ήταν οι δαπάνες για το 2005, έφτασε τα 91 εκατομμύρια ευρώ το 2006, τα 113 εκατομμύρια ευρώ το 2007, ενώ για το 2008 οι δαπάνες προϋπολογίζονται στα 127 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα και οι δαπάνες του ΤΑΞΥ για νοσοκομειακή περίθαλψη αυξάνονται διαρκώς.

Από την άλλη, η κυρίαρχη τάση είναι όλο και λιγότερα χρήματα να συγκεντρώνονται από τους εργοδότες και περισσότερα από τους εργαζόμενους. Η εισφοροδιαφυγή να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ οι μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, η διόγκωση της ανεργίας, η ραγδαία επέκταση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, η ανασφάλιστη εργασία, έχουν αρνητικές συνέπειες στην κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και στα έσοδα του Ταμείου.

Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΤΑΞΥ χρησιμοποιούνται σαν πελάτες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με την άμεση καταβολή χρημάτων ή των χρημάτων που έχουν καταβάλει μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, πλουτίζουν οι επιχειρηματίες στον τομέα της Υγείας.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά το αγαθό της Υγείας, δεν υπήρξε καμία αναβάθμιση των παροχών. Αντίθετα, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι βιώνουν την υποβάθμιση των παροχών, κομμένες εξετάσεις και ακριβότερα φάρμακα, εξαιτίας της υποκατάστασης φαρμάκων από νεότερα και ακριβότερα και σε μικρότερο βαθμό από την αδικαιολόγητη συνταγογράφηση που επιβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Οπως τόνισαν και οι δύο συνδικαλιστές αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών στα πλαίσια της αναβάθμισης της δημόσιας, καθολικής, δωρεάν περίθαλψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ