Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα Βαλκάνια υπάρχουν οι ιμπεριαλιστές και οι ανταγωνισμοί τους

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Οι τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ήταν κυρίως τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση της Αλ. Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους, που ακολούθησε την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Πιστεύετε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα αποσκοπούν, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, να καθορίσουν θεματολογία διαφορετική από αυτή που υπάρχει μέχρι σήμερα;

-- Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην Αγκυρα έχοντας στραμμένη την προσοχή του να διευκολύνει συμφωνίες, συνεργασίες ανάμεσα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι ο στόχος του ταξιδιού και όλα τα άλλα είναι σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Το λέω αυτό για τον εξής λόγο: Η οικονομική συνεργασία δε σημαίνει ούτε ευημερία των λαών, ούτε συναδέλφωση των λαών, διότι η οικονομική συνεργασία που βασίζεται στα μονοπώλια ή στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφορά αυτούς.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό έχει στο νου του ο πρωθυπουργός και για όλα τα άλλα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.

Πολύ περισσότερο που δεν έχει αντισταθεί η ελληνική κυβέρνηση, έστω φραστικά, σ' αυτό το μακελειό που γίνεται στη Μέση Ανατολή. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι σημαιοφόρος της πολιτικής του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών, των αποφάσεων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά αυτό δε γίνεται και πρώτη φορά, αυτή η γραμμή ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

-- Οσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει τώρα με τα Ιμια, τις αλλεπάλληλες προκλήσεις. Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος γενικότερα για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ποια είναι;

-- Εδώ και χρόνια έχουμε πει, ιδιαίτερα μετά την υπόθεση των Ιμίων, ότι έχουμε μια επίσημη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θεωρείται σύμμαχος της Ελλάδας.

Εμείς αυτό το θέμα το συνδέουμε με τη συνολική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η περιοχή μας έχει εστίες πολέμου. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει μια επιθετική δραστηριότητα στο Ιράκ, για να μην πούμε τι γίνεται στο εσωτερικό, με το κυνήγι των Κούρδων και γενικότερα όλων των προοδευτικών ανθρώπων.

Επομένως δεν είμαστε σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί η ειρήνη, ο σεβασμός των συνόρων. Τότε θα μπορούσε κανείς να το δει το ζήτημα με μεγαλύτερη ηρεμία. Η Τουρκία ακόμη παζαρεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητάει διάφορα ανταλλάγματα.

Ακόμα το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι πάρα πολύ σοβαρό. Εδώ, ωμά, σήμερα διάβασα στις εφημερίδες, ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως λύση για το Κυπριακό. Επομένως είναι κρίκος μιας αλυσίδας και μας απασχολεί πάρα πολύ.

Να το ξαναπώ: εμείς θέλουμε την ειρηνική συμβίωση των δυο χωρών. Πριν από όλα σε επίπεδο λαών που αυτό είναι πάγια πολιτική μας, αλλά ακόμη και σε επίπεδο κρατικό. Αλλά με τις ευχές δε γίνεται τίποτε.

-- Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η ενδεχόμενη, όπως μεθοδεύεται, ανεξαρτητοποίησή του πιστεύετε ότι θα οδηγήσει σε ανάφλεξη στο νότο της περιοχής;

-- Αυτή τη στιγμή αυτό φαίνεται. Διότι θα έχει επίδραση κατ' αρχήν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εδώ τα σύνορα ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και στη FYROM, είναι ακαθόριστα.

Η Αλβανία αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ήπια, διότι υπολογίζει στη δυναμική των πραγμάτων, θέλει να εξελιχθούν τα πράγματα και μετά να δείξει τα δόντια της.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά: Ακόμη κι όταν δε γίνεται πόλεμος, η ειρήνη δεν υπάρχει για τους λαούς της περιοχής. Στρατεύματα πάνε κι έρχονται. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι γίνεται οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων στην περιοχή.

Επομένως, βεβαίως, ένα πρόβλημα είναι ο πόλεμος, το άλλο όμως είναι η τρομοκρατία σε βάρος των λαών, η κατάπνιξη των δικαιωμάτων τους και ενδεχομένως οι εθνικιστικές αντιπαραθέσεις που ακόμη κι αν δε γίνονται με τα όπλα, κάνουν τη ζωή των λαών αφόρητη.

Τέλος, στα Βαλκάνια δε θα «τσακωθεί» το Κοσσυφοπέδιο με τη FYROM και την Αλβανία. Στα Βαλκάνια υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπάρχουν και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, υπάρχει και η Ρωσία. Υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός, που μπορεί να πυροδοτήσει μια αναμέτρηση μεταξύ τους μέσω των τοπικών λαών.

Προβλέψεις λεπτομερειακές δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εγώ βλέπω ότι ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου είναι ηρεμότατοι. Ο ένας λέει: «Θέλουμε τα ζητήματα να λύνονται με διάλογο» και ο άλλος στη Σοσιαλιστική Διεθνή λέει: «Ειρήνη υμίν». Μα αυτά είναι αστεία. Και εμείς θέλουμε να λύνονται με διάλογο. Αλλά εμείς βλέπουμε να βροντάνε όπλα και κανόνια. Βεβαίως εμείς έχουμε στο νου μας να αντιπαλέψουμε τον εθνικισμό. Στην Ελλάδα δεν είναι ισχυρός, αλλά φωλιά υπάρχει και την έχουμε ονοματίσει. Είναι ο ΛΑ.Ο.Σ..

Με την ευκαιρία: Σήμερα κυκλοφόρησε ο «Στόχος» και λέει το εξής πράγμα με αφορμή τα θέματα του υπουργείου Πολιτισμού και την προστασία των αρχαιολογικών χώρων. Λέει ανοιχτά: να γίνουν Μακρονήσια να βάλετε εκεί πέρα - λέει - τους κομμουνιστές να τους προστατέψουμε σαν αρχαιολογικό είδος. Κοιτάξτε, μην γελάμε. Δεν το λέω επιτιμητικά, είναι το κλίμα που λέμε. Αλλωστε ο αντικομμουνισμός περνάει και τα Μέσα Ενημέρωσης με διάφορους τρόπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ